ZDA in Filipini imajo od leta 1951 sklenjen sporazum o vzajemni obrambi. Foto: EPA
ZDA in Filipini imajo od leta 1951 sklenjen sporazum o vzajemni obrambi. Foto: EPA

ZDA so raketni sistem Tajfun na Filipine dostavile na začetku letošnjega leta kot del skupnih vojaških vaj. Pozneje je predstavnik filipinske vojske povedal, da niso bile uporabljene, vendar pa ni pojasnil, kako dolgo bo ta raketni sistem ostal nameščen v otoški državi.

Blinken tudi o človekovih pravicah

Blinken naj bi v pogovoru z Vangom spregovoril tudi o človekovih pravicah v Tajvanu, Tibetu in v Hongkongu, ministra pa sta se dotaknila tudi kitajskega stališča do vojne v Ukrajini.

Blinken in Vang sta govorila tudi o razmerah v Južnokitajskem morju. Vang je ZDA pozval, naj se ne vmešavajo v spor med Kitajsko in Filipini glede ozemeljskega spora v Južnokitajskem morju.

"Združene države ne smejo razpihovati žerjavice, povzročati nemirov in spodkopavati stabilnosti na morju," je dejal kitajski zunanji minister. "Filipini morajo držati svojo besedo in prenehati prevažati gradbeni material na atol," je še poudaril Vang.

Na majskih skupnih vojaških vajah Filipinov in ZDA so sodelovali tudi avstralski vojaki. Foto: AP
Na majskih skupnih vojaških vajah Filipinov in ZDA so sodelovali tudi avstralski vojaki. Foto: AP

Odnosi med Kitajsko in Filipini na razpotju

Odnosi med Kitajsko in Filipini so zdaj na razpotju, zato sta dialog in posvetovanje edina prava pot naprej, je pred srečanjem Združenja držav jugovzhodne Azije (ASEAN) v Laosu v petek dejal Vang filipinskemu zunanjemu ministru Enriqueju Manalu.

Po besedah Vanga, ki jih povzema sporočilo kitajskega zunanjega ministra, se odnosi med državama spopadajo z izzivi, ker so Filipini "večkrat prekršili dogovor obeh strani in lastne zaveze".

"Če bodo Filipini namestili ameriški raketni sistem srednjega dosega, bo to povzročalo napetosti in konfrontacije na tem območju ter sprožilo oboroževalno tekmo, kar ni v skladu z interesi in željami filipinskega ljudstva," je prepričan Vang.

Odnosi med Kitajsko in Filipini so se v zadnjem času zaostrili zaradi ozemeljskega spora v Južnokitajskem morju, kjer si Peking prilašča plitvine v vodah znotraj izključne gospodarske cone Filipinov.