Pacquiao velja za enega najboljših boksarjev vseh časov in je edini z osvojenimi naslovi svetovnega prvaka v kar osmih različnih kategorijah. Trenutno je senator v zgornjem domu filipinskega kongresa. Foto: Reuters
Pacquiao velja za enega najboljših boksarjev vseh časov in je edini z osvojenimi naslovi svetovnega prvaka v kar osmih različnih kategorijah. Trenutno je senator v zgornjem domu filipinskega kongresa. Foto: Reuters

Pacquiao je bil nominiran kot kandidat vladajoče stranke PDP-Laban za predsedniške volitve prihodnje leto, je sporočil njegov sodelavec Senator Aquilino Piementel III. Pravzaprav ga je za najvišjo politično funkcijo predlagal del stranke.

"Jaz sem borec in vedno bom borec, tako znotraj kot zunaj ringa," je dejal 42-letni Pacquiao v govoru ob sprejemu nominacije. Pacquiao je trenutno senator v zgornjem domu filipinskega kongresa.

Nominiran je bil nekaj dni zatem, ko je druga frakcija te stranke za predsednika nominirala senatorja Christopherja "Bonga" Goja. Gre za tesnega sodelavca zdajšnjega predsednika Duterteja, ki bi v skladu s tem predlogom postal podpredsednik.

S tem naj bi Duterte po besedah njegovih kritikov skušal zaobiti ustavno prepoved drugega šestletnega mandata, tako da bi postal podpredsednik, vendar ob tem še vedno vladal iz ozadja oziroma celo znova prevzel predsedniško mesto, če bi Go odstopil.

Kot poroča Reuters, je Go nominacijo sicer zavrnil, a razkol med frakcijama, ki podpirata Pacquiaa in Duterteja, se je povečal.

Pacquiao je sicer zelo priljubljen, kljub temu pa v anketah zaostaja za vodilnimi kandidati, med katerimi je prva Dutertejeva hčerka Sara Duterte-Carpio. Ta je sicer po tem, ko je njen oče sprejel nominacijo za podpredsednika, dejala, da se za položaj predsednice ne bo več potegovala, s čimer pa ni ustavila ugibanj, da jo ta položaj vseeno zanima.

Prej zaveznik, zdaj oster kritik

Pacquiao je bil nekoč tesen Dutertejev zaveznik, zdaj pa njegovo vlado obtožuje korupcije. Kot pravi, je neznano kam izginilo za več kot 10 milijard pesov (okoli 200 milijonov dolarjev) pomoči, namenjene revnim družinam v pandemiji. Po njegovih besedah je to le eno od odkritij njegove preiskave korupcije.

Senat je medtem sprožil preiskavo domnevno precenjenih zdravstvenih potrebščin in opreme, ki jih je vlada kupila za spopad s pandemijo.

Duterte je Pacquiaa izzval, naj imenuje skorumpirane vladne uslužbence in tako dokaže, da ne izvaja zgolj kampanje pred volitvami. Pacquiao je v odzivu zagrozil z zapornimi kaznimi za skorumpirane uslužbence. "Vaš čas se je iztekel," je posvaril.