Prebivalci v vasi Navabandar skušajo rešiti v ciklonu poškodovani čoln. Foto: Reuters
Prebivalci v vasi Navabandar skušajo rešiti v ciklonu poškodovani čoln. Foto: Reuters

Ciklon je že v nedeljo opustošil dele zahodne obale Indije, v ponedeljek zvečer pa je s hitrostjo vetrov do 210 kilometrov na uro dosegel tudi obalo zvezne države Gudžarat, od koder poročajo o 16.500 uničenih domovih in 40.000 izruvanih drevesih ter podrtih daljnovodih. Ceste do najhuje prizadetih predelov so popolnoma blokirane.

Čeprav je ciklon eden najmočnejših v zadnjih desetletjih, je oblastem zaradi boljšega napovedovanja vremenskih razmer v državi Gudžarat uspelo okoli 200.000 ljudi pravočasno evakuirati, s čimer se jim je po prepričanju oblasti uspelo izogniti večjemu številu smrtnih žrtev.
Neurje je do zdaj zahtevalo 38 smrtnih žrtev, 15 v zvezni državi Maharaštra ter 13 v zvezni državi Gudžarat. Deset žrtev je ciklon zahteval v zveznih državah Karnataka, Goa in Kerala.

Mornarica išče delavce z naftne ploščadi

Poleg tega je v morju ob obali Mumbaja potonila ladja z 273 ljudmi, delavci na naftni ploščadi, ki so jo zajeli osem metrov visoki valovi. Po navedbah indijske mornarice so uspeli rešiti 183 ljudi, 90 jih pogrešajo. Reševalna akcija sredi razburkanega morja, v kateri sodelujeta dve ladji in helikopterji, se nadaljuje.

V težavah se je v bližini Mumbaja znašla še ena ladja. 137 članov posadke so rešili.

Ob pomikanju proti notranjosti države je ciklon nekoliko oslabel, še vedno pa s sabo prinaša močno deževje in veter. Vremenoslovci svarijo še pred visokim valovanjem morja na nekaterih obalnih območjih.

Preprečevanje izpadov elektrike v bolnišnicah

Ciklon prinaša dodatne težave tudi zdravstvenemu sistemu, ki je sredi silovitega vala okužb z novim koronavirusom že sicer preobremenjen. V mestu Goa so imeli več izpadov elektrike in spletnih povezav, navaja indianexpress.com, v okrožju Sauraštra v Gudžaratu pa so preventivno izključili električno omrežje, navaja BBC. Pristojni si prizadevajo preprečiti izpade elektrike v bolnišnicah na prizadetih območjih.

V Indiji so po navedbah Worldometersa zadnji dan potrdili okoli 263.000 okužb in rekordnih 4340 smrti bolnikov s covidom. Indijski mediji medtem poročajo, da se je indijsko cepivo Covaxin izkazalo za učinkovito proti britanski in indijski različici novega koronavirusa. Zavezništvo za cepiva GAVI je ob tem izrazilo upanje, da bo indijski Inštitut Serum, največji proizvajalec cepiv na svetu, lahko v tretjem četrtletju tega leta nadaljeval izvoz cepiv. Izvoz so zaradi izrednega poslabšanja covidnih razmer v Indiji zaustavili.