Hekerski napad se je 19. decembra zgodil v enem od 25 centrov, ki okoli 32.000 prebežnikom pomagajo pri nastanitvi v Južni Koreji in navajanju na življenje v njej, poročajo tuje tiskovne agencije.

Do podatkovne baze 997 prebežnikov ‒ njihovih imen, rojstnih datumov in naslovov ‒ so hekerji prišli prek zasebnega računalnika, na katerem je eden od uslužbencev centra v mestu Gumi na jugu države odprl okuženo elektronsko pošto, je sporočilo južnokorejsko ministrstvo za združitev obeh Korej.

Prizor srečanja ločenih sorodnikov iz Severne in Južne Koreje po 70 letih. Foto: Reuters
Prizor srečanja ločenih sorodnikov iz Severne in Južne Koreje po 70 letih. Foto: Reuters

Ljudi, katerih podatki so bili ukradeni, so o kraji obvestili in se jim opravičili. "Naredili bomo vse, da bomo zaščitili osebne podatke in ponovitev takšnega incidenta," so poudarili na ministrstvu. Pojasnili so, da gre za prvo tako obsežno krajo osebnih podatkov prebežnikov. Sprožili so tudi preiskavo, da bi ugotovili, kdo in od kod je izvedel napad.

Severna Koreja begunce, ki bežijo pred revščino ali političnim zatiranjem, v domačih medijih označuje za "izmečke". Prebeg v Južno Korejo pogosto označijo za ugrabitev južnokorejskih vohunov. Severnokorejske oblasti po poročanju BBC-ja sicer ne poznajo identitete vseh beguncev, nekateri so registrirani kot pogrešani ali mrtvi.

Analitiki menijo, da bi ukradeni podatki lahko ogrozili družine beguncev, ki so ostali v Severni Koreji, poroča BBC.

Zgodovina severnokorejskih hekerskih napadov

Severna Koreja je lani ukradla zaupne podatke južnokorejskega obrambnega ministrstva in ladjedelnice, medtem ko je ena kriptovalut po napadu, povezanem s Severno Korejo, razglasila stečaj poroča Reuters. Severna Koreja vse navedbe sicer zanika.

Do kraje osebnih podatkov je za obe Koreji prišlo v občutljivem času, saj si prizadevata izboljšati odnose, med drugim tudi z nedavno napovedjo gradnje novih prometnih povezav.