Številni protestniki namreč menijo, da bi zakonodajne spremembe okrepile vladavino odhajajočega predsednika države Joka Widoda. Foto: Reuters
Številni protestniki namreč menijo, da bi zakonodajne spremembe okrepile vladavino odhajajočega predsednika države Joka Widoda. Foto: Reuters

V Džakarti je več kot 2000 protestnikov zažigalo gume in skušalo vdreti v poslopje parlamenta. V mestu Semarang pa so protestniki skušali vdreti v poslopje mestnega sveta. Policija jih je zaustavljala s solzivcem in vodnim topom.

Protesti so potekali tudi drugod po Indoneziji. Njihov sprožilec je bil predlog sprememb volilne zakonodaje, ki ga obravnava parlament po odločitvi ustavnega sodišča, ki je želelo preprečiti prevlado velikih strank na lokalnih volitvah ter odpreti politični prostor manjšim strankam in neodvisnim kandidatom.

Toda parlament, v katerem prevladujejo stranke, ki podpirajo odhajajočega predsednika Joka Widoda in njegovega naslednika na predsedniškem položaju Prabowa Subianta, je nato pripravil predlog zakona, s katerim razveljavlja odločitev ustavnega sodišča.

Poslanci so se na današnjem zasedanju pripravljali na razveljavitev odločitve ustavnega sodišča glede starostne zahteve za kandidate na novembrskih regionalnih volitvah, zaradi katere najmlajši sin predsednika Widoda, 29-letni Kaesang Pangerap, nima pravice kandidirati.

Ker je pred parlamentom protestiralo več tisoč ljudi, so poslanci sprva zasedanje preložili. Čez dan so se protesti kljub prisotnosti policije in vodnih topov okrepili. Podpredsednik predstavniškega doma, spodnjega doma parlamenta, Sufmi Dasco Ahmad pa je pozneje sporočil, da se načrt o spremembi zakonodaje ne bo nadaljeval.

V Indoneziji so letos že potekale predsedniške volitve, na katerih je bil na predsedniško mesto izvoljen Subianto, nekdanji general in aktualni minister za obrambo. Funkcijo bo prevzel oktobra.