Japonski rušilec Sazanami. Foto: Reuters
Japonski rušilec Sazanami. Foto: Reuters

Kot poroča japonski časopis Jomiuri, je rušilec Sazanami v Tajvansko ožino vplul v sredo zjutraj iz Vzhodnokitajskega morja in plovbo skozi ožino porabil deset ur. Japonski rušilec je plul skupaj z vojaškimi ladjami iz Avstralije in Nove Zelandije, s katerimi v četrtek začenjajo skupne vojaške vaje v Južnokitajskem morju.

Po poročanju Jomiurija je s plovbo rušilca želel Tokio poslati sporočilo Kitajski. Vodja kabineta predsednika japonske vlade Jošimasa Hajaši ni želel komentirati poročanja časopisa, je pa izrazil zaskrbljenost zaradi povečane kitajske vojaške aktivnosti na območju.

Hajaši je dejal, da so se kršitve zračnega prostora zgodile v kratkem času, druga za drugo. "Še naprej bomo zelo pozorno spremljali razmere," je dejal na redni novinarski konferenci.

Jomiuri piše, da se je japonska mornarica doslej izogibala plovbi skozi Tajvansko ožino, da ne bi vznemirila Pekinga.

Ameriška mornarica in mornarice drugih držav občasno plujejo skozi Tajvansko ožino, s čimer opozarjajo na "svobodo plovbe". Prvič v dveh desetletjih je plovbo skozi ožino opravila tudi Nemčija in tako skušala pokazati odločenost Berlina, da stoji ob strani zahodnih zaveznikov.

Japonska v zadnjih letih krepi svoje vojaške zmogljivosti in hoče tudi na ta način odvrniti Peking od uporabe vojaške sile za uveljavljanje svojih ozemeljskih zahtev na območju.

Prejšnji teden je kitajska letalonosilka Liaoning prvič zaplula med dvema japonskima otokoma blizu Tajvana, med plovbo pa sta jo spremljala dva rušilca.

Jomiuri je poročal, da je prav ta dogodek spodbudil japonskega premierja Fumia Kišido, da je ukazal plovbo japonskega rušilca skozi Tajvansko ožino, saj bi bilo neukrepanje lahko signal Pekingu za še bolj agresivno držo.

Tajvansko obrambno ministrstvo je v četrtek sporočilo, da je nad otokom zaznalo 29 kitajskih vojaških letal. Ob tem so zatrdili, da bodo še naprej krepili svojo obrambo kot odgovor na kitajsko stopnjevanje sile.