Kim Džong Un pozdravlja ljudstvo ob letošnji 73. obletnici države. Foto: EPA
Kim Džong Un pozdravlja ljudstvo ob letošnji 73. obletnici države. Foto: EPA

Obveščevalci so oceno za zaprtimi vrati predstavili južnokorejskemu parlamentu. Dva poslanca sta sporočila, da so obveščevalci pri analizi Kimovega zdravja uporabili umetno inteligenco in videoposnetke visoke ločljivosti, poroča Guardian.

37-letni voditelj Severne Koreje je sodeč po fotografijah in posnetkih državnih medijev v zadnjih mesecih opazno shujšal. Spremembe so sprožile ugibanja o njegovem zdravju. Pojavile so se tudi govorice, da severnokorejski voditelj za javne nastope uporablja dvojnika. Kim Džong Un javno ni nikoli imenoval svojega naslednika, nenadna zamenjava vodstva pa bi po mnenju strokovnjakov lahko povzročila kaos v revni jedrsko oboroženi državi.

Južnokorejski obveščevalci zdaj trdijo, da nova podoba voditelja ni posledica slabšanja zdravja, temveč naj bi šlo za osebna prizadevanja za izboljšanje fizične kondicije, še navaja Guardian. Kim se namreč še naprej redno pojavlja v javnosti, na videoposnetkih pa ni zaznati "nenavadnega razvoja dogodkov".

Kim s 140 shujšal na 120 kilogramov

Južnokorejski poslanec Kim Byung-kee je sporočil, da je Kim po navedbah NIS-a visok okoli 170 centimetrov, njegova telesna teža pa naj bi upadla s 140 na okoli 120 kilogramov. Kim Džong Un se je letos v javnosti pojavil 70-krat (na različne dni), kar je 45-odstotno povišanje v primerjavi z lanskim letom.

Obveščevalci so še ugotovili, da je voditelj iz konferenčne sobe vladajoče delavske stranke dal odstraniti portreta pokojnih očeta in dedka, Kim Džong Ila in Kim Il Sunga, nekdanjih voditeljev Severne Koreje.

Drugi južnokorejski poslanec Ha Tae-keung je citiral navedbe obveščevalcev, da v Severni Koreji uporabljajo izraz "kimdžongunizem", politična ideologija, neodvisna od ideologije predhodnikov, "kimdžongilizma" in "kimilsungizma".

Na levi fotografiji Kim Džong Un septembra letos, na desni maja 2020.

Zmanjšana trgovina s Kitajsko povzročila pomanjkanje

Kim se po desetih letih na položaju vrhovnega voditelja spopada z enim najtežjih obdobij vladanja zaradi gospodarske krize, ki je posledica pandemije covida-19. Trgovina z največjo partnerico Kitajsko je do septembra glede na isto obdobje lani upadla za dve tretjini, na 185 milijonov dolarjev.

Cene osnovnih dobrin so v Severni Koreji vse dražje. Ob tem primanjkuje tudi osnovnih zdravil, kar je pospešilo širjenje bolezni, ki se širijo prek vode, kot je tifus. Država prav tako ni mogla uvažati papirja in črnila, ki ju uporablja za tiskanje bankovcev, zaradi česar so severnokorejski uradniki prisiljeni izdati začasno valuto.

Zmanjšana trgovina je omejila tudi dobavo materialov za industrijsko dejavnost, zato severnokorejski uradniki močno spodbujajo povečanje domače proizvodnje. Čezmerno delovanje je avgusta povzročilo eksplozijo v večji tovarni gnojil.

Južnokorejski obveščevalci niso zaznali izbruhov novega koronavirusa

Severna Koreja trdi, da v državi niso potrdili nobenega primera novega koronavirusa, tudi južnokorejski obveščevalci pa niso zaznali "večjih izbruhov".

NIS je potrdil navedbe Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), da je država sicer začela rahljati neprodušno zaprto mejo med pandemijo, da bi lahko prejeli zunanjo pomoč. Pjongjang ne kaže navdušenja nad cepivi proti covidu-19, saj so zavrnili ponudbi Rusije in Kitajske.