Indijska mesta so najbolj onesnažena na svetu. Foto: Reuters
Indijska mesta so najbolj onesnažena na svetu. Foto: Reuters
Indija
K onesnaženju pomembno prispevajo tudi kmetje, ki zažigajo ostanke pridelkov. Foto: Reuters

Raven drobnih delcev PM2,5, ki lahko pridejo v pljučne mehurčke, je 187, kar je več kot šestkrat toliko, kot Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) še označuje za varno.

Vladni odbor ljudi opozarja, naj se izogibajo teku zunaj in naj imajo vedno pri roku zdravila, če so astmatiki. Ljudem se svetuje tudi, naj nosijo maske, poroča Al Džazira.

Zadnji podatki WHO-ja o onesnaženosti zraka po svetu, objavljeni marca letos, kažejo, da je deset najbolj onesnaženih mest v Indiji. Šesti na lestvici je New Delhi. Glavno mesto Indije je bilo nekoč najbolj onesnaženo mesto na svetu, a strokovnjaki opozarjajo, da to ne pomeni, da se je kakovost zraka v New Delhiju izboljšala, pač pa, da se je zrak v drugih indijskih mestih poslabšal.

Organ, ki deluje na področju onesnaževanja in ga je imenovalo vrhovno sodišče, je v četrtek opozoril, da bo onesnaženost zraka v širšem New Delhiju najverjetneje najhujša po 1. novembru, in sicer zaradi spremembe smeri vetra, ki prinaša strupen dim kot posledico zažiganja ostankov pridelkov na kmetijah v sosednjih državah Harjana in Pundžab.

Kmetje opozorila vlade glede kazni za zažiganje zanemarjajo. Kot pravijo, si ne morejo privoščiti potrebnih strojev, ki stanejo 50.000 rupij oziroma okoli 600 evrov.

Velika težava tudi pirotehnika
Zaskrbljenost povzroča tudi prihajajoči festival Divali. Konec lanskega leta je bil New Delhi prekrit s strupenim smogom tudi zaradi množične uporabe pirotehnike, zaradi česar so bile oblasti prisiljene zapreti elektrarne, prepovedati gradnjo in zatirati zažiganje smeti.

Neki uslužbenec je festival Divali in zažiganje ostankov pridelkov označil za "smrtonosni koktajl".

Nekateri aktivisti so vrhovno sodišče pozvali, naj popolnoma prepove uporabo pirotehnike letos, to pa je predpisalo le določene pogoje za njeno prodajo in uporabo. Tako se lahko pirotehnika uporablja le med osmo in deseto uro zvečer 7. novembra, na dan festivala, ob tem pa se ne sme prodajati na spletu. Sodišče je še odredilo, kateri pirotehnični izdelki se lahko proizvajajo in prodajajo, in jih omejilo na tiste, ki manj onesnažujejo.

Oblasti se proti onesnaževanju borijo tudi tako, da skušajo skupaj z brizganjem vode zmanjšati količino prahu v zraku, gradbena podjetja pa morajo prekrivati gradbišča.