Kim Džong Un si je med govorom obrisal solzne oči. Foto: Reuters
Kim Džong Un si je med govorom obrisal solzne oči. Foto: Reuters

Na vojaški paradi se je na obrazu Kima izrisal širok nasmeh, ko je Pjongjang prvič pokazal nove medcelinske balistične rakete dolgega dosega. Pozneje je med govorom postal čustven, ko se je poklonil vojakom za njihov odziv in trud po naravnih nesrečah in pri preprečevanju izbruha širjenja koronavirusa, hkrati pa se je državljanom opraviči, ker mu ni uspelo dvigniti življenjske ravni, in ker si ni dovolj prizadeval, da bi se znebili težav, s katerimi se spopadajo.

Za gospodarsko stisko Severne Koreje voditelj krivi mednarodne sankcije, koronavirusno krizo in vrsto tajfunov ter poplav. Ko je leta 2011 nasledil očeta Kim Džong Ila, je gospodarski napredek postavil za temelj svoje vladavine. Toda ambiciozni načrti za mednarodno trgovino, gradbeni projekti in drugi gospodarski ukrepi so zastali ob sankcijah, ki jih je uvedla mednarodna skupnost zaradi jedrske dejavnosti Pjongjanga.

Sorodna novica Severna Koreja pokazala novo medcelinsko balistično raketo

Še dodatno so gospodarstvo prizadeli zaprtje severnokorejskih meja zaradi pandemije koronavirusa skoraj za ves promet in poletne poplave, ki so jih povzročili tajfuni, zaradi česar so zaloge hrane še dodatno ogrožene. "Naše ljudstvo mi je izkazalo zaupanje, visoko kot nebo in globoko kot morje, vendar mi ga ni vedno uspelo upravičiti. Resnično mi je žal za to. Ljudje so bili vedno hvaležni naši partiji, a pravi poklon hvaležnosti zaslužijo sami," je dejal in dodal, da je preprečevanje izbruha koronavirusa in premagovanje drugih izzivov velika zmaga, ki so jo dosegli državljani.

Analitiki: Govor skrbno načrtovan

Analitiki in severnokorejski opazovalci pravijo, da se je Kim poskušal, čeprav je vladavino izoliranemu narodu utrdil tudi z neusmiljenimi čistkami, predstaviti kot bolj tradicionalni politični voditelj, kot je bil na primer njegov ekscentrični oče. Njegov zadnji govor je bil nenavaden zaradi dolgega razpredanja o težavah in čustvenega izliva. Kot poudarjajo analitiki, je bil govor skupaj z vedenjem očitno skrbno zasnovan, potem ko narašča pritisk na njegov režim.

Z govorom je Kim skušal med ljudstvom utrditi podobo sposobnega in karizmatičnega vodje, ki ima tudi človeško plat, je dejala analitičarka Rachel Minyoung Lee. Govor je označila za nenavaden tudi za nekoga, ki sicer pogosto javno priznava svoje pomanjkljivosti in ima ustaljen vzorec izražanja čustev.

Združeni narodi poudarjajo, da Severna Koreja pod Kimovim režimom še naprej zatira osnovne človekove pravice in svoboščine, ohranja politične zapore in strog nadzor nad svojimi državljani. Kim je po poročanju državnih medijev usmrtil strica, ZDA pa so njegovo režim obtožile, da je leta 2017 naročil umor svojega polbrata Kim Džong Nama, kar je sicer Pjongjang zanikal.

Kim Džong Un čustveno nagovoril državo