Sultan Mohamed V. je decembra 2016 postal 15. kralj Malezije. Foto: EPA
Sultan Mohamed V. je decembra 2016 postal 15. kralj Malezije. Foto: EPA

"Državna palača sporoča, da je njegovo visočanstvo odstopilo s položaja 15. malezijskega kralja," so brez razlogov za odstop navedli v izjavi. "Njegovo visočanstvo prebivalcem Malezije sporoča, naj nadaljujejo vzdrževanje enotnosti, strpnosti in složno delovanje," so še sporočili iz državne palače.

Vloga kralja je v Maleziji simbolna, a je kralj med drugim tudi nominalni poveljnik vojske. Foto: EPA
Vloga kralja je v Maleziji simbolna, a je kralj med drugim tudi nominalni poveljnik vojske. Foto: EPA

Kralj Sultan Mohamed V. je na začetku novembra vzel dva meseca bolniškega dopusta. V tem času so po državi in v ruskih ter britanskih medijih zaokrožile govorice, da se je 49-letni monarh v Moskvi poročil z nekdanjo lepotno kraljico iz Rusije, navaja Deutsche Welle.

Vloga kralja je v Maleziji predvsem simbolna, vendar je kljub temu od prebivalcev zahtevano globoko spoštovanje, kritike monarhije pa so strogo prepovedane. Kralj je poleg tega v državi tudi simbolni vodja islama in nominalni poveljnik vojske.

Mohamed V. je decembra 2016 postal 15. kralj Malezije. Javnosti je poznan predvsem po svoji sproščenosti. Med drugim so ga fotografi ujeli tudi pri nošenju bejzbolske kape.

Vladarji zveznih držav določijo kralja države

Malezija je ustavna monarhija z edinstveno politično ureditvijo. Devet kraljev malezijskih zveznih držav vsakih pet let iz svojih vrst izvoli kralja države. Položaj kralja lahko prevzamejo le vladarji zveznih držav, člani vplivnih islamskih družin z večstoletno zgodovino. Ta sistem velja od leta 1957, ko je Malezijska federacija razglasila samostojnost od britanskega imperija.