Opozorilo, ki se je prikazovalo na japonskih televizijskih postajah. Foto: Reuters
Opozorilo, ki se je prikazovalo na japonskih televizijskih postajah. Foto: Reuters

Severnokorejski izstrelek je letel okoli tisoč kilometrov, nato pa padel v morje zahodno od Japonske. Pri tem ni pristal v japonski izključni gospodarski coni ali na japonskem ozemlju. A kljub temu so se na japonskih televizijah in radijskih postajah ter na prenosnih telefonih prebivalcev Hokaida pojavila opozorila, naj se ljudje umaknejo v podzemna zaklonišča ali v betonske stavbe, poroča Telegraph.

Približno 20 minut pozneje so opozorilo preklicali, potem ko je postalo jasno, da severnokorejska raketa ne predstavlja nevarnosti za Japonce. Japonski sistem za opozarjanje pred nevarnostjo, imenovan J-Alert, je bil tarča kritik že v preteklosti, saj se je večkrat sprožil po nepotrebnem. Pred današnjim dogodkom se je to zadnjič zgodilo oktobra lani, prav tako zaradi severnokorejskega izstrelka.

Južna Koreja je kasneje sporočila, da je Severna Koreja po njihovih podatkih izstrelila nov model rakete dolgega dosega, ki so ga nedavno predstavili na svoji vojaški paradi.

Razmere v regiji so sicer napete. ZDA so pred kratkim Pjongjang obtožile, da neti nemir med državami, večkrat so tudi jasno obsodile preizkuse njihovih balističnih izstrelkov. Pred dvema dnevoma pa je severnokorejski voditelj Kim Džong Un dejal, da mora država še bolj strniti svoje obrambne vrste, da bi se lahko zoperstavila "agresivnim potezam ZDA".

Severna Koreja je pred kratkim tudi kritizirala skupne vojaške vaje ZDA in Južne Koreje, ki naj bi po njenem mnenju povečevale napetosti. V odgovor na vaje je v zadnjih mesecih okrepila preizkuse svojega orožja.