Bolnišnica se je morala opravičiti javnosti. Fotografija je simbolična. Foto: EPA
Bolnišnica se je morala opravičiti javnosti. Fotografija je simbolična. Foto: EPA

Novico o dogodku je 1. januarja na družbenih omrežjih objavila nečakinja ženske, ki ji zdravstveni uslužbenci niso dovolili vstopa v bolnišnico. Objavljene fotografije in videoposnetki so žensko prikazovali, ko je sedela na plastičnem stolčku pred bolnišnico, okoli nje pa je bila luža krvi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Objavo, ki je bila pozneje izbrisana, si je ogledalo več sto milijonov ljudi. Na spletu je sprožila vsesplošno zgražanje zaradi težav, s katerimi se spoprijemajo prebivalci Šiana. V 13-milijonskem mestu namreč že dva tedna veljajo stroge omejitve gibanja, da bi zaustavili širjenje novega koronavirusa.

Generalni direktor bolnišnice suspendiran

Mestne oblasti so medtem sporočile, da je incident v bolnišnici Šian Gaošin vzbudil "široko zaskrbljenost in povzročil slab družbeni vpliv", lokalni zdravstveni urad pa ga preiskuje.

Po navedbah bolnišnice so suspendirali generalnega direktorja, odgovorne v ambulanti pa so odpustili. Bolnišnica se je morala prav tako opravičiti javnosti.

Kitajske oblasti so sprejele stroge ukrepe za izvajanje politike ničelne tolerance do okužb z novim koronavirusom, ki se za zdaj kaže za uspešno pri preprečevanju širjenja okužb. Kitajska je danes poročala le o 132 novih primerih okužbe.