Volitve veljajo za neke vrste referendum o nepriljubljenih varčevalnih ukrepih, ki jih je vlada sprejela po gospodarski krizi, v kateri se je pred dvema letoma znašla obubožana otoška država. Foto: Reuters
Volitve veljajo za neke vrste referendum o nepriljubljenih varčevalnih ukrepih, ki jih je vlada sprejela po gospodarski krizi, v kateri se je pred dvema letoma znašla obubožana otoška država. Foto: Reuters

Več kot 17 milijonov volivcev je registriranih za današnje volitve, prve po protestih zaradi gospodarske krize v državi, ki so julija 2022 pospešili odhod tedanjega predsednika Gotabaje Radžapakse.

Na volitvah si za petletni mandat prizadeva tudi zdajšnji predsednik Ranil Vickremesinghe, ki je bil pred dvema letoma namesto Radžapakse imenovan na položaj. Pripisuje si zasluge za stabilizacijo gospodarstva in se predstavlja kot edina rešitev za državo, ki naj bi pod njegovim vodstvom dokončno izšla iz obdobja pomanjkanja, inflacije in dolgov.

75-letnemu Vickremesingheju je sicer uspelo znova vzpostaviti mir v državi po nemirih, ki jih je spodbudila gospodarska kriza, zaradi katere je država sprejela nepriljubljeni varčevalni načrt Mednarodnega denarnega sklada.

"Volitve bodo v veliki meri referendum o tem, kako se je Vickremesinghejeva vlada spopadla z gospodarsko krizo in posledično skromnim okrevanjem," je ta teden objavila nevladna organizacija Mednarodna krizna skupina (ICG).

Dva resna tekmeca

Vickremesinghe je eden od skupno 38 kandidatov, ki se potegujejo za predsedniški stolček, pri čemer ima dejansko zgolj dva močna izzivalca. Eden od teh je vodja marksistične Ljudske osvobodilne fronte (JVP) Anura Kumara Disanajaka.

Stranka JVP je vodila dve neuspeli vstaji v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja, v katerih je umrlo približno 80.000 ljudi, na zadnjih parlamentarnih volitvah leta 2019 pa je dobila manj kot štiri odstotke glasov.

Precejšen del glasov nezadovoljnih volivcev bi lahko zbral tudi vodja glavne opozicijske stranke (SJB) Sadžit Premadasa. Sin nekdanjega predsednika Ranasingheja Premadase, ki so ga leta 1993 umorili tamilski gverilci, je nekdanji tesen prijatelj Vickremesingheja, od katerega se je distanciral z obtožbami na račun njegovega avtoritarnega vodenja. V predvolilni kampanji je obljubljal tako boj proti korupciji kot tudi, da bo zagotovil preglednost državnih naročil.

Za izvedbo volitev je v državi zadolženih več kot 200.000 uradnikov, za varnost in miren potek glasovanja pa bo skrbelo 63.000 policistov. Prve izide je pričakovati v nedeljo.