Sudarat Kejuraphan poudarja, da so opozicijske stranke dobile največjo podporo ljudi. Foto: Reuters
Sudarat Kejuraphan poudarja, da so opozicijske stranke dobile največjo podporo ljudi. Foto: Reuters

"Stranke, ki so na strani demokracije, so tiste, ki so dobile največ zaupanja ljudi. Pripravljeni smo sodelovati s političnimi strankami, ki so navzoče z nami, in tako hunti preprečiti, da bi obdržala oblast," je ob predstavitvi koalicije opozicijskih strank v Bangkoku povedala predsednica največje med njimi Pheu Thai in kandidatka za premierko Sudarat Kejuraphan.

Ker si tako opozicija kot stranka, povezana z vojsko in vodjo hunte Prajutom Čan Očajem kot kandidatom za premierja, lastita zmago na prvih volitvah po vojaškem udaru leta 2014, se na Tajskem obetajo tedni burnih pogajanj z drugimi manjšimi strankami za oblikovanje zadostne večine v spodnjem domu parlamenta. A na koncu bo verjetno oblast obdržala vojska, saj si je po puču leta 2014 zagotovila podporo senata, v katerega sama imenuje njegovih 250 članov. S tem pridobi ključne glasove, saj premierja volita tako spodnji kot zgornji dom parlamenta.

Kritike volilne komisije

Opozicijska stranka Pheu Thai je za zdaj zasedla največ sedežev v 500-članskem spodnjem domu parlamenta, 137. stranka, povezana z vojsko, Palang Pracharat, jih ima medtem 97. Ti izidi se nanašajo na 350 sedežev, zbranih v volilnih enotah, preostalih 150 pa jih je še na voljo. Dokončne izide volitev bodo na Tajskem objavili do 9. maja. Volilna komisija se je zaradi zavlačevanja z objavo uradnih izidov znašla pod valom kritik. Hkrati se vrstijo pritožbe zaradi nepravilnosti na voliščih, kupovanja glasov in neveljavnih glasovnic, ki jih je bilo kar 1,9 milijona.

Kljub zavezništvu s šestimi strankami, med katerimi je tudi stranka Naprej prihodnost mladega milijarderja Tanatorna Džuangrungruangkita, Pheu Thai trenutno ne more računati na več kot 255 poslanskih sedežev, medtem ko bi jih za parlamentarno večino potrebovala 376. Na drugi strani pa s hunto povezani Palang Pracharat za večino v parlamentu potrebuje le 126 sedežev, saj ima na svoji strani vseh 250 senatorjev.