Zloraba oblasti, neposredni prenosi denarja in pranje denarja so grehi Nadžiba Razaka, malezijskega premierja med letoma 2009 in 2018. Potem ko je pred dvema letoma izgubil na volitvah, so ga aretirali, ko je skušal skupaj z ženo pobegniti iz države.

Po podatkih pravosodnega ministrstva ZDA je iz državnega razvojnega podjetja 1MDB pod Razakovo vladavino neposredno izginilo za 4 milijarde evrov denarja, medtem ko je po sestopu z oblasti skupni dolg podjetja zaradi neupravičenih jamstev in posojil znašal kar 10 milijard evrov, kar se je preneslo na Malezijo. Škandal okoli državnega sklada 1Malaysia Development Berhard (1MDB) je pretresel Malezijo in razkril globalno mrežo korupcije in poneverb.

Šele prvi od petih procesov
Nadžib Razak je končal sicer šele prvega od petih procesov, že zdaj pa mu grozi večletna zaporna kazen. Prvo sojenje se je sicer ukvarjalo v celotni aferi z "majhnim" nakazilom 8 milijonov evrov iz sklada na osebni račun premierja. "Po proučitvi vseh dokazov na procesu mislim, da je tožilstvo uspešno dokazalo svoj prav brez dvoma," je dejal sodnik Mohamad Nazlan Mohamad Gazali. Nadžib Razak zavrača krivdo, češ da so ga zavedli finančni svetovalci, in se namerava pritožiti,

Dan pred izrekom sodbe na prvem procesu so mu davčne oblasti izdale odločbo, po kateri je Maleziji dolžan za 350 milijonov evrov davščin za obdobje 2011–17.

Politično usodna afera
Afera 1MDB je tudi politično pokopala Razaka, saj je leta 2015 takratni vodja opozicije Anvar Ibrahim obtožil premierja, da je z računov državnega razvojnega podjetja preusmeril koli 600 milijonov evrov neposredno na svoje bančne račune, kar je podkrepil tudi z dokumenti in pričanji žvižgačev. Vse to je pripeljalo do njegovega poraza na volitvah 2018 in neuspešnega bega iz Kuala Lumpurja.

Zapor za nekdanjega premierja Malezije Razakaa

Vsaka obtožnica, med njimi pranje denarja in zloraba položaja, lahko prinese od 15 oz. do 20 let zapora. Nadžib Razak je pred odločitvijo sodišča sicer že napovedal pritožbo, če bi odločili, da je kriv.

Več milijardna poravnava Goldmana Sachsa
Prejšnji teden je ameriška banka Goldman Sachs z malezijsko vlado sklenila poravnavo za 3,3 milijarde evrov zaradi svoje vloge v korupcijski shemi. S tem se je banka rešila obtožb, da je zavajala vlagatelje, ko je pomagala zbrati 5,5 milijarde evrov za 1MDB.

Stranka Nadžiba Razaka sicer del vladne koalicije
Na odločitev sodišča mnogi gledajo tudi kot preizkus vladavine prava v Maleziji. Sprejeli so jo namreč pet mesecev po tem, ko se je stranka Nadžiba Razaka vrnila v vlado kot del koalicije. Nekateri pa so se zbali, da bi to lahko vplivalo na odločitev sodišča, pred katerim se je ob razglasitvi sodbe zbralo sicer več sto političnih podpornikov.