Na Lomboku so zaznali nov močan potresni sunek, kar je dodatno prestrašilo prebivalce. Foto: Reuters
Na Lomboku so zaznali nov močan potresni sunek, kar je dodatno prestrašilo prebivalce. Foto: Reuters

Kot so sporočili iz indonezijske agencije za zaščito pred naravnimi nesrečami, so doslej uradno našteli 168 žrtev. Tiskovni predstavnik te agencije Sutopo Nugroho je dejal, da lokalne oblasti in vojska govorijo že o najmanj 381 žrtvah nedeljskega potresa, vendar je opozoril, da ti podatki še niso preverjeni, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Državna tiskovna agencija Antara poroča o 347 mrtvih.

V nedeljskem potresu je bilo okoli 1.500 ljudi huje poškodovanih, brez strehe nad glavo je ostalo več kot 156.000 ljudi.

Nov potresni sunek razmeroma plitko
Posledice današnjega močnejšega potresnega sunka še niso znane, nekateri posnetki pa kažejo nove poškodbe na stavbah in električnem omrežju.

Indonezijski seizmologi so magnitudo ocenili na 6,2. Žarišče potresa je bilo sicer na severozahodu otoka na globini okoli 12 kilometrov, kar je relativno plitko in bi lahko povzročil dodatno škodo, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Čutili so ga na vsem otoku, je povedal Sutopo Nugroho. "Od nedelje smo zaznali že 355 popotresnih sunkov," je povedal.

Po poročanju AFP-ja je današnji sunek povzročil nov preplah med tamkajšnjimi prebivalci. Mnogi so zbežali na prosto, veliko so jih oblile solze.

Na območju se še vedno nadaljujejo iskalne akcije za pogrešanimi po nedeljskem potresu. Možnosti, da bodo morda še našli kakšnega preživelega med ruševinami, so sicer vse manjše, še navaja AFP.