Satelitski posnetki objekta Sanumdong v bližini prestolnice, kjer so ameriški obveščevalci zaznali nenavadno veliko dejavnosti. Foto: Reuters
Satelitski posnetki objekta Sanumdong v bližini prestolnice, kjer so ameriški obveščevalci zaznali nenavadno veliko dejavnosti. Foto: Reuters
Kim Džong Un
Kim Džong Un se po srečanju s Trumpom 12. junija v Singapurju ni več pojavil pred mediji. Foto: Reuters

Po besedah neimenovanega ameriškega vira še ni znano, kako daleč je Pjongjang pri razvijanju novega izstrelka, ki bi pomenil kršenje dogovora z junijskega vrha v Singapurju med ameriškim in severnokorejskim predsednikom, Donaldom Trumpom in Kim Džong Unom. Kot poroča Washington Post, Severna Koreja nadaljuje tudi plemenitenje urana, medtem ko razstavlja testni objekt, ki je odslužil svojemu namenu.

Trump je po vrnitvi s srečanja s Kimom zatrdil, da "jedrska nevarnost Pjongjanga ne obstaja več". To izjavo je utemeljil na dokumentu, ki sta ga podpisala s Kimom in v katerem Severna Koreja izraža zavezo denuklearizaciji Korejskega polotoka.

Nove rakete Hwasong-15?
Severna Koreja razstavlja testni objekt Sohae, kjer so že uspešno preizkusili medcelinske rakete in ga ne potrebujejo več. A ameriški obveščevalci so ugotovili, da v objektu Sanumdong poteka delo na najmanj eni ali dveh medcelinskih raketah Hwasong-15, ki lahko dosežejo vzhodno obalo ZDA. Delo naj bi še naprej potekalo tudi v objektu za plemenitenje urana Kangson. Državni sekretar ZDA Mike Pompeo je junija v senatu priznal, da Severna Koreja še naprej proizvaja jedrski material za bombe, glede raket pa se ni izjasnil.

Ugotovitve ameriških obveščevalcev potrjuje tudi neprofitna skupina iz Kalifornije Program proti širitvi jedrskega orožja Vzhodne Azije pri Centru za študije proti širitvi James Martin v Monterreyu. Ta skupina je analizirala dostopne komercialne satelitske posnetke. Direktor programa Jeffrey Lewis je dejal, da je Sanumdong aktiven kot doslej in da gradijo medcelinske rakete ter vozila za izstrelitev. Podobno velja tudi za Kangson.

Figa v žepu?
Ameriški obveščevalci naj bi prav tako ugotovili, da je v ospredju razprav voditeljev Severne Koreje po vrhu s Trumpom vprašanje, kako Američane zavesti glede števila jedrskih konic in jedrskih objektov ter kako prinesti naokoli mednarodne inšpektorje, če bodo prišli v državo. Ena možnost je na primer priznati obstoj 20 jedrskih konic in jih uničiti pred očmi vsega sveta, obenem pa skriti več deset drugih.