Na Filipinih je večina prebivalcev kristjanov. Foto: Reuters
Na Filipinih je večina prebivalcev kristjanov. Foto: Reuters

V vasi San Juan severno od Manile si je na stotine prebivalcev in turistov ogledalo s krvjo prepojeno uprizoritev zadnjih trenutkov življenja Jezusa Kristusa. Več deset moških, ki so nosili krone iz trnja in si obraz prekrili s tkanino, je bosih hodilo po ozkih ulicah vasi in se pri tem neprestano bičalo z bambusovimi biči.

Kri jim je tekla po hrbtu, jim omočila zgornji del hlač in poškropila gledalce, ki so se gnetli pred trgovinami in hišami. V zadnji fazi predstave pa so jih trije moški, oblečeni v rimske vojake, pospremili do kraja, kjer so dva od njih privezali na lesene križe.

Sorodna novica Veliki petek, spomin na Jezusovo trpljenje in smrt

Vlogo Jezusa Kristusa je na slovesnosti odigral Wilfred Salvador, 66-letni nekdanji lokalni ribič. Skozi dlani in stopala so mu zabili žeblje, ki pa so jih po nekaj minutah odstranili. Salvadorja so zatem na nosilih odnesli v bližnji šotor, kjer so ga pregledali zdravniki. "Bog mi daje fizično moč v nasprotju z drugimi, ki tega ne prenesejo," je dejal Salvador in pojasnil, da je to storil po lastni izbiri.

Katoliška cerkev sicer ne odobrava te prakse, ki se je začela že leta 1962, a doslej tudi ni storila veliko, da bi jo ustavila. Jerome Secillano, tajnik odbora za javne zadeve filipinske škofovske konference, pa je spomnil, da je bilo že Kristusovo križanje več kot dovolj za rešitev človeštva pred grehom, in vernike pozval, naj se raje pokorijo s spovedjo.