Zaprte soseske v Šanghaju, kjer prebivalci ne smejo zapustiti svojih domov. Foto: Reuters
Zaprte soseske v Šanghaju, kjer prebivalci ne smejo zapustiti svojih domov. Foto: Reuters

Pekinške oblasti so odločene, da se bodo izognile usodi Šanghaja, kjer je 25 milijonom prebivalcev več kot mesec dni onemogočeno normalno življenje zaradi kitajske ničelne politike do covida-19.

Mnogo prebivalcev Pekinga se je tako danes na delo odpravilo s kolesi, številne železniške povezave so še vedno ne operativne.

Za uporabo javnih prevoznih sredstev je nujen negativni test, a pri pregledovanju nadzorni organi naj ne bi bili zelo dosledni.

Oblasti prebivalce pozivajo k delu od doma in izogibanju večjim množicam.

Strožji ukrepi pa še vedno veljajo v okrožju Šaojangm, v katerem je bilo središče izbruha epidemije. Prebivalci so se lahko odpravili na delo, vendar pa ostajajo zaprte telovadnice, restavracije in druge tovrstne storitve.

V Šanghaju se medtem stanje ne izboljšuje. Ljudje so zaprti v svojih domovih, ki jih ne smejo zapustiti niti za odhod v trgovino ali lekarno. Hrano jim na dom dostavljajo državne dostavljalske službe. Prav tako ločujejo družinske člane, tudi starše in otroke, če je pri katerem potrjena okužba.

Zaradi neznosnih razmer in pomanjkanja hrane so se nekateri odločili za protest, tako da na oknih udarjajo po posodah. Vroča debata pa se je vnela tudi na kitajskih družbenih omrežjih, ki so tako zasuta s komentarji, da jih nadzorni organi ne morejo več nadzorovati.