Trgovine po napadu razmišljajo o umiku ostrih predmetov s prodajnih polic. Foto: Reuters
Trgovine po napadu razmišljajo o umiku ostrih predmetov s prodajnih polic. Foto: Reuters

Policija je v petek minuto po napadu z nožem v trgovskem centru v največjem novozelandskem mestu ubila 32-letnega napadalca, državljana Šrilanke, ki je bil že obsojen na tri leta zapora, preden so ga julija letos izpustili. Napadalec, ki naj bi ga navdihnila skrajna skupina Islamska država, je zadnjih deset let živel na Novi Zelandiji.

Po besedah Ardernove je bil napadalec nenehno pod nadzorom policije, ki pa ga zaradi zakonodaje ni smela več zadrževati v zaporu. Na novinarski konferenci dan po napadu je napovedala, da bo parlament še ta mesec potrdil zakonodajo, ki bo zapolnila vrzel, zaradi katere je bilo zdaj težko obsoditi posameznika za načrtovanje in pripravo napada.

A premierka je vseeno opozorila, da v tem primeru tudi ostrejša zakonodaja ne bi pomagala, saj je šlo za izredno motiviranega napadalca, ki je obisk trgovskega centra izkoristil za napad v izjemno nepredvidljivih okoliščinah. Policija je sledila napadalcu v trgovski center New Lynn v Aucklandu. Predpostavljali so, da gre po nakupih, a je v trgovini vzel nož s police in z njim napadel ljudi. Policija trdi, da ga je ustrelila minuto po začetku napada.

Policija trdi, da je napadalca ubila minuto po začetku napada. Foto: Reuters
Policija trdi, da je napadalca ubila minuto po začetku napada. Foto: Reuters

Po zaporu pod nadzor policije

Ko je napadalec leta 2011 prišel na Novo Zelandijo s študentskim vizumom, ni bilo znano, da bi imel skrajna prepričanja. Pozornost varnostnih organov je vzbudil leta 2016, ko je na Facebooku izrazil naklonjenost napadom skrajnežev, nasilnim videoposnetkom in komentarjem v podporo skrajnim prepričanjem.

Leta 2017 so ga prijeli na letališču v Aucklandu, saj so oblasti sumile, da namerava odpotovati v Sirijo. Pri njem so zasegli sporni propagandni material in lovski nož, zato so ga obsodili na hišni pripor, kasneje pa so mu odobrili pogojni izpust. Avgusta leta 2018 je bil po nakupu noža znova aretiran in zaprt do julija letos, ko je po prihodu iz zapora prešel pod policijski nadzor.

Ardernova je bila z njegovim primerom seznanjena konec julija in nato še konec avgusta. Ardern je dejala, da bi rada pojasnila, zakaj napadalca niso deportirali, a tega ne sme narediti, saj bi tako kršila odredbo sodišča, ki tudi prepoveduje objavo njegove identitete.

Po petkovem napadu je trgovska veriga Countdown, ki ima v lasti trgovski center, kjer se je zgodil napad, sporočila, da bo s prodajnih polic umaknila nože in škarje. Tudi druge trgovske verige razmišljajo, da bi s polic umaknile ostre predmete.