Kim Yo-jong velja za zelo vplivno zaveznico svojega brata, voditelja Severne Koreje. Foto: AP
Kim Yo-jong velja za zelo vplivno zaveznico svojega brata, voditelja Severne Koreje. Foto: AP

Severna Koreja je pred načrtovanim obiskom novega ameriškega zunanjega ministra Antonyja Blinkna v Seulu opozorila, da bi lahko prišlo do poslabšanja položaja na Korejskem polotoku, še posebej zaradi ameriško-korejskih vojaških vaj, ki so se začele prejšnji teden. S tem nova ameriška administracija povzroča nemir, so opozorili v Pjongjangu.

Sporočilo severnokorejskega komunističnega režima je prenesla Kim Yo Jong, vplivna sestra severnokorejskega voditelja Kim Džong Una. "Radi bi opozorili novo ameriško administracijo, ki si tako močno prizadeva, da bi v naši državi zadišalo po smodniku. Če želite spati v miru v naslednjih letih, potem raje ne povzročajte smrada že ob prvem koraku," je izjavila.

Največji trn v peti Severne Koreje so skupne vaje ameriških in južnokorejskih vojakov, ki so se sicer v precej zmanjšanem obsegu zaradi pandemije covida-19 začele prejšnji teden. Vaje potekajo na štabni ravni. Močno so jih zmanjšali tudi zaradi diplomatskih pogovorov, ki potekajo glede severnokorejskega spornega jedrskega in raketnega programa.

V Pjongjangu imajo tovrstne vaje vedno za priprave na invazijo, pa čeprav tako v Seulu kot Washingtonu to zavračajo in zatrjujejo, da gre predvsem za priprave na obrambo Južne Koreje pred morebitno invazijo s severa. A Kim Yo Jong je opozorila, da "vojaške vaje in sovražnost ne gredo nikoli skupaj z dialogom in sodelovanjem".

Blinken: Soočili se bomo z izzivi Severne Koreje

Blinken, ki se trenutno še mudi v Tokiu, njenih izjav ni želel komentirati. Dejal je le, da "preučujejo, ali bi različne druge oblike dodatnega pritiska lahko delovale, ali so možne diplomatske poti ... vse to se preučuje". "Smo pa odločeni, da se bomo spopadli z izzivi, ki jih postavlja Severna Koreja, še posebej, ko gre za njen raketni program, pa seveda tudi za zlorabo človekovih pravic," je dejal ameriški državni sekretar.

Blinken bo skupaj z obrambnim sekretarjem Lloydom Austinom v Južno Korejo dopotoval v sredo. Tja bosta prišla iz Japonske, kamor sta prispela v ponedeljek.

ZDA in Japonska sta kritizirali ravnanje Kitajske. Foto: AP
ZDA in Japonska sta kritizirali ravnanje Kitajske. Foto: AP

Zunanji in obrambni ministri ZDA in Japonske so medtem v Tokiu kritizirali ravnanja Kitajske, ki po njihovem mnenju rušijo stabilnost v regiji in predstavljajo "politični, gospodarski, vojaški in tehnološki izziv". Obe državi sta v skupni izjavi izrazili tudi zaskrbljenost zaradi "zadnjih motečih dogodkov v regiji".

"Kitajsko ravnanje, kjer ni v skladu z obstoječimi mednarodnimi pravili, predstavlja politične, gospodarske, vojaške in tehnološke izzive," so zapisali v skupni izjav Blinken, Austin, japonski zunanji minister Motegi Tošimitsu in japonski obrambni minister Kiši Nobuo. Izrekli so se tudi proti prisili drugih držav v regiji in ravnanjem, ki rušijo stabilnost.

Kitajska gradnja umetnih otokov

Kritike letijo predvsem na kitajsko početje v Južnokitajskem morju, kjer si Kitajska z gradnjo umetnih otokov povečuje suverene pravice na območju, pa čeprav na škodo in brez soglasja drugih držav v regiji.

Pot Blinkna in Austina na Japonsko ‒ v sredo pa tudi v Južno Korejo ‒ je sicer namenjena predvsem obnavljanju tradicionalnih zavezništev v regiji, potem ko jih je prejšnji predsednik ZDA Donald Trump dodobra načel. Prav tako so pogovori obeh visokih ameriških predstavnikov namenjeni posvetovanjem glede politike do Severne Koreje. V skupni ameriško-japonski izjavi so se tako posvetili tudi Severni Koreji in jo pozvali k popolni jedrski razorožitvi. Ocenili so, da severnokorejski jedrski arzenal predstavlja grožnjo mednarodnemu miru in stabilnosti.