Navdušeni severnokorejski predsednik Kim Džong Un ob uspešnem preizkusu novih izstrelkov. Foto: AP
Navdušeni severnokorejski predsednik Kim Džong Un ob uspešnem preizkusu novih izstrelkov. Foto: AP

"Novo taktično vodeno orožje (…) je velikega pomena za bistveno izboljšanje ognjene moči topniških enot dolgega dosega in povečano učinkovitost pri delovanju taktičnega jedrskega orožja," je v nedeljo zgodaj zjutraj sporočila severnokorejska tiskovna agencija KCNA. Ob tem ni navedla, kdaj je bil test izveden. Zapisali so le to, da je bil uspešen.

Več informacij je po poročanju Guardiana navedla južnokorejska vojska. Ta je v nedeljo sporočila, da je Severna Koreja izstrelila dva izstrelka ob vzhodni obali proti morju. Izstreljena sta bila iz regije Hamhung okoli 18. ure po lokalnem času. Letela sta 110 kilometrov na višini 25 km s hitrostjo pod 4 mach, so sporočili iz skupnega štaba Južne Koreje.

Preizkus izstrelitve je nadziral sam severnokorejski voditelj Kim Džong Un, je poročala KCNA, ki je objavila tudi fotografije izstrelitve. Na njih je Kim, obkrožen z generali, videti dobro razpoložen – ploska in se smeji, prav tako kot generali za njim.

Severna Koreja je sporočila, da je dal Kim vojaški raziskovalni skupini "pomembna navodila za nadaljnjo krepitev obrambnih zmogljivosti in jedrskih bojnih sil".

Severna Koreja je v petek slavnostno praznovala rojstni dan ustanovnega voditelja Severne Koreje, Kimovega dedka Kim Il Sunga, z veliko povorko, ognjemetom in plesom, vendar brez vojaške parade, kot so predvidevali analitiki.

Praznovanje je potekalo tri tedne po tem, ko je Severna Koreja izvedla svoj največji preizkus medcelinske balistične rakete do zdaj. Ta je bil vrhunec rekordnega števila izstrelitev, s katerimi je letos kršila mednarodne predpise, in naznanil je konec moratorija, ki si ga je Kim zadal na teste dolgega dosega in jedrske poskuse.

Satelitski posnetki namreč prikazujejo znake nove jedrske dejavnosti v predoru Punggye-ri, za katerega je Severna Koreja sporočila, da je bil porušen že leta 2018.

Preizkus je Severna Koreja izvedla tik pred skupnimi vojaškimi vajami ZDA in Južne Koreje, ki se bodo začele v ponedeljek.