Ob tem so objavili fotografijo izstrelitve, ki naj bi nastala s kamero, ki so jo namestili na raketo, in fotografije iz vesolja, in sicer Korejskega polotoka.

S preizkusom so želeli preveriti točnost in učinkovitost uporabe, je še poročala severnokorejska agencija.

Foto: EPA
Foto: EPA

Po ocenah strokovnjakov ima ta tip rakete doseg 4500 kilometrov in bi teoretično lahko dosegel otok Guam na zahodu Tihega oceana, kjer imajo ZDA vojaško oporišče.

Južnokorejska vojska je v nedeljo sporočila, da je raketa letela okoli 800 kilometrov daleč v smeri odprtega morja, kjer je strmoglavila. Dosegla je višino 2000 kilometrov.

Južnokorejski predsednik Mun Džae In je v nedeljo sosednji državi očital, da je z izstrelitvijo kršila resolucijo Združenih narodov, ki prepoveduje Pjongjangu testiranje balističnih raket, ki bi lahko nosile tudi jedrsko konico.

Izstrelitev so obsodili tudi v Tokiu in Washingtonu.

Pjongjang je od začetka leta izvedel sedem raketnih preizkusov. ZDA, Južna Koreja in Japonska so v zadnjih tednih že večkrat kritizirale Pjongjang zaradi tega.

ZDA so po preizkusu hipersoničnih raket uvedle sankcije proti petim Severnim Korejcem, povezanim z balističnim programom. Strokovnjaki menijo, da želi Severna Koreja s preizkusi pokazati svojo vojaško moč in razvoj raketne tehnologije.

Severna Koreja izstrelila še raketo srednjega dosega