Posledice eksplozije na eni izmed fotografij z družbenih omrežij. Foto: Reuters
Posledice eksplozije na eni izmed fotografij z družbenih omrežij. Foto: Reuters

Eksplozija je odjeknila v restavraciji tipa barbecue na živahni ulici v središču mesta, prestolnice pretežno muslimanske pokrajine Ningšja Hui, kjer so se ljudje zbirali ob začetku kitajskega nacionalnega praznika "festival zmajevega čolna", poroča Deutsche Welle.

Znana restavracija je bila v času eksplozije nabito polna. V nesreči je umrlo 31 ljudi, med njimi so bili tudi številni študenti in upokojenci, poroča Reuters.

Ranjenih je bilo sedem ljudi, ki jih zaradi opeklin in ureznin zaradi razbitega stekla zdravijo v bolnišnici. Eden od njih je v kritičnem stanju.

Ši Džinping ukazal varnostne prenovo

Kitajski predsednik Ši Džinping je zahteval preiskavo. "Narediti moramo vse, kar je v naši moči, da rešimo poškodovane in pomirimo družine žrtev, čim prej ugotovimo vzrok nesreče in resno prevzamemo odgovornost v skladu z zakonom," je dejal po poročanju BBC-ja.

Reševalci pred restavracijo. Foto: Reuters
Reševalci pred restavracijo. Foto: Reuters

Policija je v povezavi z eksplozijo že pridržala devet ljudi, med njimi lastnika, delničarje in osebje restavracije, je poročala kitajska državna televizija CCTV in dodala, da so njihovo premoženje zamrznili.

Zaradi eksplozije je Ši ukazal tudi varnostno prenovo po vsej Kitajski ter vse regije pozval, naj odpravijo varnostna tveganja in "skrite nevarnosti".

Vzrok eksplozije uhajanje plina

Državna tiskovna agencija Šinhua poroča, da je eksplozijo povzročilo uhajanje plina. Kitajsko ministrstvo za izredno ukrepanje je sporočilo, da so gasilci in reševalci na prizorišče napotili več kot 100 pripadnikov in 20 vozil.

Glede na ugotovitve predhodne preiskave gasilcev je uslužbenec restavracije približno eno uro pred eksplozijo zavohal puščanje plina. Na rezervoarju je odkril okvaro ventila, ki ga je v času eksplozije nameraval zamenjati, povzemajo lokalni mediji.

Pogoste nesreče

Na Kitajskem so podobne nesreče pogoste, vzroki pa so po poročanju zahodnih medijev slab vladni nadzor, korupcija, ukrepi zmanjševanja stroškov in premalo varnostnega usposabljanja za zaposlene. Med prvomajskimi prazniki je v eksploziji v petrokemični tovarni umrlo najmanj devet ljudi. Leta 2015 je serija eksplozij v severnem pristaniškem mestu Tianjin zahtevala 173 smrtnih žrtev.

Restavracije barbecue so po odpravi covidnih omejitev na Kitajskem, predvsem po zaslugi vplivnežev, postale zelo priljubljene. Na družbenih omrežjih so se po eksploziji pojavile številne debate o varnosti teh restavracij.