Foto: EPA
Foto: EPA

Prepoved letenja za ženske se nanaša na afganistanski letalski družbi Ariana Afghan Airlines in Kam Air. Ženske se lahko na letala teh družb tako na domačih kot na mednarodnih poletih vkrcajo le, če jih spremlja odrasel moški sorodnik.

Odločitev so sprejeli po četrtkovem sestanku predstavnikov talibanov, obeh letalskih družb in migracijskih uradnikov kabulskega letališča.

Talibansko ministrstvo za spodbujanje kreposti in preprečevanje pregreh je prepoved zanikalo, a sta dva potovalna agenta za AFP potrdila, da sta že prenehala izdajati letalske vozovnice potnicam, ki bi potovale same.

Ukrep naj ne bi veljal za tujke, čeprav se je prejšnji teden pojavilo poročilo o afganistanski ženski z ameriškim potnim listom, ki ji niso dovolili na letalo.

Tuji programi na udaru

V nedeljo so ob tem talibani televizijskim kanalom prepovedali prenašanje novičarskega programa britanskega BBC-ja, danes pa je novico, da so njegove vsebine talibani uvrstili na t. i. črni seznam medijev, ki so v državi prepovedani, sporočil še nemški Deutsche Welle. Afganistanski partnerji tako ne smejo več uporabljati njegove vsebine.

Generalni direktor Deutsche Welle Peter Limbourg je ob tem izrazil zaskrbljenost. "Vse večje omejitve svobode tiska in svobode izražanja v Afganistanu so zelo skrb vzbujajoče," je poudaril.

Predstavnik talibanov Inamulah Samanagi je branil odločitev in poudaril, da talibanski medijski nadzorniki v primeru vizualnih predvajanj iz tujine nimajo možnosti preverjanja vsebine, denimo primernosti oblačil novinarja.

Občasno pa tuji mediji, po oceni talibanov, tudi predvajajo vsebine, ki so v nasprotju z verskimi vrednotami, afganistansko kulturo in nacionalnim interesom države. Zato so se talibani odločili prepovedati določene tuje televizije.

Posebni dnevi za ženske v parkih

Talibani so v zadnjih dneh moškim in ženskam tudi prepovedali obiskovanje parkov v prestolnici na iste dneve. Ženske lahko tako parke obiskujejo ob nedeljah, ponedeljkih in torkih, preostali dnevi pa so rezervirani za moške.

Po vrnitvi na oblast avgusta lani so talibani obljubili manj stroga pravila od režima, ki so ga uveljavili ob prvem vzponu na oblast v letih od 1996 do 2001. A postopoma uvajajo vse več omejitev, zlasti glede življenja žensk in deklic.

V sredo se je tako več kot milijon afganistanskih deklet pripravljalo na vrnitev v šolo, vendar so talibani v nasprotju s predhodnimi obljubami sporočili, da učenke od sedmega razreda naprej do preklica ne bodo smele obiskovati pouka. Razloga za svojo odločitev, ki je sprožila ogorčenje in proteste v državi, niso podali.

Varnostni svet Združenih narodov je zaradi te odločitve v nedeljo izrazil globoko zaskrbljenost in talibane pozval, naj dekletom takoj znova dovolijo v šolo.

Več kot polovici Afganistancev primanjkuje hrane