Talibani zasedajo vse več ozemlja. Foto: Reuters
Talibani zasedajo vse več ozemlja. Foto: Reuters

"Kunduz je padel. Talibani so zavzeli vse ključne položaje v mestu," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil njihov dopisnik z območja.

"Siloviti spopadi potekajo v različnih delih mesta," je povedal eden od članov pokrajinskega sveta. "Nekatere varnostne sile so se umaknile proti letališču," je dodal.

Eden od prebivalcev je medtem dejal, da je v mestu "popoln kaos". "Talibani so dosegli glavni trg. Letalske sile ga bombardirajo," je povedal.

Talibani so sporočili, da so v Kunduzu zasedli sedež policije, poslopje guvernerja in zapor. Kunduz je v roke talibanov padel že v letih 2015 in 2016.

Afganistansko obrambno ministrstvo je sporočilo, da skušajo vladne sile znova zavzeti ključne položaje v Kunduzu. Z določenih območij, tudi iz poslopij nacionalnega radia in televizije, so pregnali talibane, so navedli.

Nato so talibani osvojili še mesto Sari Pul, glavno mesto istoimenske pokrajine na severu države, je za AFP povedalo več virov. "Talibani so obkolili vojaški bataljon na obrobju mesta. Vsi drugi deli mesta so pod nadzorom talibanov," je povedal lokalni politik.

Nekaj ur zatem pa so zavzeli še mesto Talokan, glavno mesto pokrajine Takhar na severovzhodu države. "Danes popoldne smo se umaknili iz mesta, potem ko vlada ni poslala pomoči," je za AFP povedal varnostni vir. "Mesto je na žalost povsem v talibanskih rokah," je dodal.

Talibanom uspelo zasesti Kunduz

Kunduz najpomembnejše od osvojenih mest

Talibani so od petka osvojili že dve drugi glavni mesti pokrajin, in sicer Zarandž v Nimrozu in Šebergan v pokrajini Džavzdžan. Vendar pa je mesto Kunduz, ki leži 50 kilometrov južno od meje s Tadžikistanom, najpomembnejše do zdaj.

Tiskovni predstavnik afganistanskega obrambnega ministrstva je medtem sporočil, da so v Šebergan in Sari Pul poslali okrepitve. "Mesta, ki jih želijo talibani zavzeti, bodo kmalu njihova pokopališča," je dejal.

Talibani tako po zavzetju obsežnih pretežno podeželskih območij v zadnjih tednih trenutno oblegajo še več drugih glavnih mest pokrajin. Na jugu bi lahko kmalu zavzeli Laškar Gah, pod vse večjim pritiskom je tudi Herat na zahodu.

Varnostne razmere v Afganistanu se hitro slabšajo. Od začetka umika ameriških in Natovih enot na začetku maja so talibani sprožili številne ofenzive in zavzeli najmanj 160 od nekaj manj kot 400 okrožij v državi. ZDA, ki so bile v državi prisotne 20 let, naj bi svoje sile iz Afganistana skoraj v celoti umaknile do konca avgusta.

ZDA in Združeno kraljestvo so ob tem zaradi zaostrovanja razmer vse svoje državljane, ki so v Afganistanu, pozvali, naj se čim prej vrnejo v domovino. Da se razmere v Afganistanu zelo hitro poslabšujejo, pa so ocenili tudi na nemškem zunanjem ministrstvu.