Talibanski borci nadzirajo ulice Kabula. Foto: Reuters
Talibanski borci nadzirajo ulice Kabula. Foto: Reuters

Eksplozija je odjeknila v bližini vhoda v mošejo Eid Gah v afganistanski prestolnici, je na Twitterju zapisal tiskovni predstavnik talibanov Zabinulah Mudžahid, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Eksplozija je ubila "nekaj civilistov", je sprva sporočil Mudžahid. Drugi tiskovni predstavnik talibanov Bilal Karimi je sporočil, da talibanski borci v napadu niso bili ranjeni, poroča Al Džazira.

"Po naših prvih informacijah sta bila v eksploziji ubita dva civilista, trije pa ranjeni," je pozneje povedal tiskovni predstavnik afganistanskega notranjega ministrstva Kari Sajed Kosti.

V mošeji je sicer potekala molitvena slovesnost za njegovo mater, ki je umrla prejšnji teden. Mudžahid je v soboto na Twitterju vse ljudi in prijatelje povabil, naj se udeležijo molitve.

"Slišal sem zvok eksplozije v bližini mošeje Eid Gah, sledilo je streljanje s pištolo," je za tiskovno agencijo AFP povedal lastnik bližnje trgovine in dodal, da so talibani tik pred eksplozijo blokirali cesto proti mošeji, povzema Al Džazira.

Novinarji AFP-ja sicer poročajo, da so na dveh krajih v Kabulu slišali eksplozije in streljanje. Reševalna vozila so ranjene vozila v kabulsko bolnišnico. Iz bolnišnice so sporočili, da zdravijo štiri ranjene.

V prestolnici je sicer potekalo zborovanje v čast zmagi talibanov, na katerem se je zbralo okoli 1500 ljudi, med katerimi so bili samo moški in fantje.

Borrell: Afganistanu grozi humanitarna katastrofa

Eksplozija je odjeknila približno mesec in pol po prevzemu oblasti talibanov in umiku tujih sil.
Visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrell je medtem dejal, da Afganistanu grozi zlom gospodarskega in socialnega sistema, kar lahko preide v humanitarno katastrofo. Če se talibani želijo izogniti najhujšemu scenariju, bi morali talibani začeti izpolnjevati pogoje, ki bi omogočili več mednarodne pomoči, je v blogu zapisal Borrell.

Proti Katarju peto letalo s civilisti

Proti Katarju je medtem poletelo peto letalo s civilisti po umiku tujih sil. Na čarterskem letu je 235 potnikov, večinoma gre za afganistanske civiliste. Evakuirance bodo sprva nastanili v Katarju, preden bodo odleteli na končne cilje.

"Katar si bo z mednarodnimi partnerji še naprej prizadeval za zagotavljanje svobode gibanja v Afganistanu, hkrati pa bo ostal osredotočen na zagotavljanje humanitarne pomoči," je za Reuters dejal neimenovani uradnik.

Zalivska država je ključni mediator med zahodnimi državami in talibani. Katar je sicer tesen zaveznik ZDA, v državi je največje ameriško vojaško oporišče na Bližnjem vzhodu. Vse od leta 2013 je v Katarju odprt tudi urad talibanov.