Reševalci niso prišli še do vseh območij, zato bo morda število žrtev še naraslo. Foto: Reuters
Reševalci niso prišli še do vseh območij, zato bo morda število žrtev še naraslo. Foto: Reuters
Letališče na Lomboku
Turisti se množično odločajo za odhod po že drugem močnem potresu v enem tednu. Foto: Reuters
Potres v Indoneziji zahteval 142 življenj
V Indoneziji je v potresu umrlo najmanj 142 ljudi

Tresenje tal je poškodovalo na tisoče zgradb, zato so morali številni ljudje poiskati zatočišče drugje. Številni so iz strahu pred novimi potresi noč preživeli na prostem. "Tu se zbiramo v temi brez elektrike. Vsi smo zunaj," je po poročanju DPA povedal vodja okrožja Severni Lombok Najmul Akhjar. Več šol je danes zaprtih, ker ni znano, ali so še varne.

Najhuje so prizadeta okrožja Severni Lombok, Vzhodni Lombok in Mataram. Potres je bil tako močan, da so ga čutili tudi na sosednjem otoku Bali, kjer sta umrla dva človeka.

Kot je pojasnil tiskovni predstavnik agencije za zaščito pred naravnimi nesrečami Sutopo Nugroho, gre za začasne podatke. Pričakuje, da bo število smrtnih žrtev potresa še naraslo, ker reševalci še niso prišli do vseh območij, ki jih je prizadel potres.

Iskanje žrtev po njegovih besedah med drugim ovira tudi izpad električne energije in komunikacijskih povezav, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Vojska je sporočila, da je na otok poslala ladjo z medicinsko pomočjo, potrebščinami in za logistično podporo.

Potres daleč od turističnih letovišč
Po ocenah ameriškega seizmološkega urada (USGS) je bilo žarišče potresa 18 kilometrov severozahodno od Lomboka na globini deset kilometrov, kar je sicer daleč od glavnih turističnih letovišč, ki ležijo na jugu in zahodu otoka.

Prvemu potresu sta pozneje sledila še dva popotresna sunka, najmočnejši z magnitudo 5,4. Tresenje tal so čutili tudi na okoli sto kilometrov oddaljenem letoviškem otoku Bali, kjer naj bi sunki med drugim poškodovali tudi mednarodno letališče Ngurah Rai.

Slovenska turistka Anja, ki iz Kute, kjer je bila v času potresa, trenutno potuje v Ubud, je za Slovensko tiskovno agencijo dejala, da se je streslo najprej nekaj pred 20. uro, nato pa kakšno uro pozneje še enkrat. "Močno je streslo. Domačini pravijo, da precej bolj kot pri prvem potresu pred enim tednom. Ljudje so zbežali na ulico, a se nato, ko se je vse skupaj umirilo, mirno vrnili nazaj v domove in hotele. Razen tega, da so plesala tla, takšne škode, kot je na Lomboku, ni," je navedla. Po njenih informacijah, ki jih je dobila od domačinov in iz medijev, naj bi se v neki trgovini zrušila stena in pod seboj pokopala enega človeka, enega pa je kap.

Na Baliju, v vasi Kediri, ki sicer ni turistična destinacija, počitnice preživlja tudi glasbeni urednik na Valu 202 Andrej Karoli. Kot je dejal, je bila izkušnja potresa zelo neprijetna. Vse skupaj je trajalo približno minuto, kakšno uro pozneje pa so začutili še popotresni sunek.

Beg turistov
Med mrtvimi naj ne bi bilo tujih državljanov, kot poroča Reuters, pa se tuji turisti po drugem močnem potresu v enem tednu množično odločajo za odhod. Slovenskemu veleposlaništvu se ni nihče javil, da bi potreboval pomoč. Slovenija sicer Indonezijo diplomatsko pokriva iz avstralske prestolnice Canberra.

Na letališču v glavnem mestu Lomboka Mataramu turisti v dolgih vrstah čakajo na polet. Veliko se jih vrača domov, nekateri pa bodo odšli na druge otoke. Indonezijski letalski prevoznik Garuda je sporočil, da uvaja dodatne polete, da bi pomagal turistom oditi.

Priljubljeni letoviški otok Lombok je že pred tednom dni prizadel potres z magnitudo 6,4, v katerem je umrlo 16 ljudi, več kot 350 jih je ranjenih. Potres je poškodoval številne zgradbe, plazovi in podori skal pa so zaprli pohodniške poti na vulkanu Rinjani. Na gori je takrat ostalo ujetih več sto pohodnikov.

Potres v Indoneziji zahteval 142 življenj
V Indoneziji je v potresu umrlo najmanj 142 ljudi