Aretacija protestnika v Mandalaju. Foto: Reuters
Aretacija protestnika v Mandalaju. Foto: Reuters

Kot je sporočila vojaška hunta, bodo z novo zakonodajo dolge zaporne kazni in globe doletele tiste, za katere bodo ugotovili, da spodbujajo "sovraštvo ali zaničevanje" do voditeljev državnega udara, poroča BBC. Kazni bodo doletele tiste, ki bodo spodbujali sovraštvo do voditeljev udara z besedami, znaki ali simboli.

Do 20 let grozi ljudem, ki bodo varnostnim silam preprečevali opravljanje njihovih dolžnosti, tistim, ki pa bodo v javnosti zanetili strah in nemir, pa od tri do sedem let. Novico o zaporniški kazni je sporočila nekaj ur po tem, ko je bila v državi znova vzpostavljena medmrežna povezava. Ta je bila v Mjanmaru onemogočena v ponedeljek med 1.00 in 9.00 zjutraj.

Protestniki z napisi "Ubijajo podnevi. Kradejo ponoči. Lažejo po televiziji."

Iz več delov države medtem poročajo o dodatnih vojaških enotah in oklepnih vozilih, ki jih je vojska poslala na ulice. Tako stopnjuje pritisk na opozicijo in protestnike, ki se še vedno zbirajo, ter skušajo zatreti upor proti njenemu prevzemu oblasti. Protesti medtem potekajo že deseti dan zapored. Številni ljudje so se zbrali v Jangonu, več sto ljudi tudi v mestu Davej na jugu države. Nekateri protestniki so nosili transparente z napisi "Ubijajo podnevi. Kradejo ponoči. Lažejo na televiziji".

Protestniki pozivajo k izpustitvi voditeljice Aung San Su Či. Foto: Reuters
Protestniki pozivajo k izpustitvi voditeljice Aung San Su Či. Foto: Reuters

Vojaki so v severnem mestu Mjitkjina proti zbranim protestnikom uporabili solzivec in nanje streljali, vendar naj ne bi bilo jasno, ali so uporabili gumijaste ali prave naboje. Glede na poročanje lokalnih medijev, ki jih povzema AFP, naj bi bilo prijetih tudi najmanj pet novinarjev, ki pa so jih že izpustili. V drugem največjem mjanmarskem mestu Mandalaju je vojska na protestnike streljala z gumijastimi naboji.

Aung San Su Či bodo na sodišču zaslišali v sredo

Vojaška hunta je oblast prevzela pred dvema tednoma, ko so prijeli voditeljico Aung San Su Či in še več sto drugih ljudi, vključno s člani njene demokratično izvoljene vlade. Ukrepanje je vojska utemeljevala z domnevnimi nepravilnostmi na volitvah lanskega novembra. Aung San Su Či in strmoglavljenega predsednika države Vina Mjinta naj bi v sredo na sodišču zaslišali po videopovezavei zaradi obtožb, ki jih je proti njima vložila vojaška hunta, je po sestanku s sodnikom povedal njun odvetnik Kin Maung Zav, ki se s svojima strankama še ni smel srečati. Obema naj bi grozila do tri leta zapora.

Aung San su Či v javnosti od državnega udara ni bilo na spregled, vendar pa naj bi bila po navedbah njene stranke Nacionalna liga za demokracijo (NLD) "v dobrem zdravstvenem stanju". Vojaški režim v Mjanmaru jo je obtožil kršenja trgovinskega pravila, ker je "brez dovoljenja uvozila in uporabljala" okoli deset voki-tokijev in drugih komunikacijskih sredstev, ki so jih našli med hišno preiskavo. Mjint pa je obtožen kršenja ukrepov proti covidu-19, ker se je pred novembrskimi volitvami udeležil volilnega dogodka, na katerem je bilo več sto ljudi.

Guterres izrazil globoko zaskrbljenost nad dogodki

Veleposlaniki ZDA, Velike Britanije in EU so v skupni izjavi pozvali varnostne sile, naj ne škodujejo civilistom. Ameriško veleposlaništvo je svojim državljanom svetovalo, naj ostanejo na varnem in ne kršijo nočne prepovedi gibanja, ki jo je uvedel režim.

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je izrazil "globoko zaskrbljenost zaradi poročanja o uporabi pretirane sile in o napotitvi dodatnih okrepnih vozil v večja mesta". Vojaške voditelje je pozval, naj "zagotovijo, da se v celoti spoštuje pravica do mirnega zbiranja in da protestniki niso izpostavljeni represalijam". Posebni poročevalec ZN-a za Mjanmar Tom Andrews je vojsko obtožil, "da je razglasila vojno proti ljudem, in posvaril generale, ki po njegovih besedah kažejo znake obupa, da bodo odgovarjali za svoja dejanja", še poroča BBC.