Središče Adelajde spominja na mesto duhov. Foto: Reuters
Središče Adelajde spominja na mesto duhov. Foto: Reuters

Strogo zaprtje je začelo veljati v sredo, potem ko so v Južni Avstraliji zaznali 36 okužb, vključno s prvimi lokalno prenesenimi okužbami po aprilu. A temu bi se lahko izognili, če bi okuženi moški povedal po resnici, da je v piceriji, kjer so zaznali okužbe, opravil več izmen z okuženim kolegom.

Moški je oblastem namesto tega povedal, da se je tam ustavil zgolj, da bi kupil pico.
Prav zaradi te dezinformacije so zdravstvene oblasti sklepale, da se je moški virusa nalezel med zelo kratko izpostavljenostjo in da je zato sev virusa izredno nalezljiv.

Sorodna novica Melbourne je bil štiri mesece zaprt. Kakšno ceno so plačali?

"Če bi rekel, da sem razjarjen, bi bilo to milo rečeno," je dejal novinarjem premier te zvezne države Steven Marshall.

Avstralija se pri omejevanju novih okužb skoraj na ničli zanaša na popolno zaprtje, množično testiranje in agresivno sledenje stikom.

Policija besni

Vrsta za testiranje v Adelajdi. Foto: Reuters
Vrsta za testiranje v Adelajdi. Foto: Reuters

"Besni smo ob dejanjih tega posameznika in podrobno bomo preučili, kakšne bodo posledice," je še dodal Marshall. Policija sicer v tem primeru ne more ukrepati, saj za laganje preprosto niso predvidene sankcije.

"Postopali smo v skladu s prepričanjem, da je ta oseba zgolj vstopila v picerijo, za zelo kratek čas, iz nje pa izstopila z virusom," je povedal policijski načelnik Južne Avstralije Grant Stevens.

"Zdaj vemo, da je ta oseba blizu drugi osebi (varnostniku v karantenskem hotelu, op. a.), ki je bila na testu pozitivna. Vse to je popolnoma spremenilo dinamiko. Če bi ta oseba preprosto povedala resnico našim ekipam, ne bi sprožili šestdnevnega zaprtja celotne zvezne države."

Melbourne v sosednji Victorii je bil zaprt kar štiri mesece. Foto: Reuters
Melbourne v sosednji Victorii je bil zaprt kar štiri mesece. Foto: Reuters

Karantena odpravljena po treh dneh

Oblasti so sporočile, da bodo zaporo zdaj odpravile v soboto, tri dni prej, kot so načrtovale, potem ko so v petek zaznali zgolj tri nove primere, poroča BBC.

Ko so novinarji Stevensa vprašali, ali bodo v piceriji okrepili varovanje zaradi jeze javnosti, je premier odgovoril, da na tej točki ne izključujejo ničesar.

Izbruh v Južni Avstraliji prihaja skoraj mesec dni za tem, ko je sosednja država Victoria uspešno premagala drugi val novega koronavirusa. Njena prestolnica, Melbourne, je bila v strogi karanteni kar štiri mesece. V Avstraliji so sicer skupno našteli 28.000 okužb s koronavirusom, 900 bolnikov s covidom-19 je umrlo.