Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Od avgusta do novembra smo prejeli verodostojne obtožbe o več kot 100 usmrtitvah nekdanjih pripadnikov afganistanskih varnostnih sil in drugih, ki so jih povezali z nekdanjo vlado," je sporočila namestnica visoke predstavnice ZN-a za človekove pravice Nada Al Našif. Najmanj 72 teh usmrtitev so pripisali talibanom.

V tem obdobju je bilo ubitih tudi osem afganistanskih aktivistov in dva novinarja. Ubitih je bilo tudi najmanj 50 domnevnih pripadnikov rivalske skrajne skupine Islamska država Horasan (IS-H), in sicer z obešanjem ali obglavljanjem, poroča Reuters.

V nekaterih primerih so talibani trupla ubitih javno razkazovali, da bi ustrahovali prebivalce, je še poudarila Al Našif.

V začetku meseca na zunajsodne umore opozoril Human Rights Watch

ZDA in druge države so talibane ostro obsodile že v začetku meseca, ko jim je nevladna organizacija Human Rights Watch v poročilu očitala najmanj 47 usmrtitev nekdanjih pripadnikov varnostnih sil, vojske in obveščevalnih agencij.

Tiskovni predstavnik talibanov Kari Sajed Hosti je poročilo in očitke zavrnil, saj da ne temeljijo na dokazih. Bilo je nekaj primerov ubojev nekdanjih pripadnikov varnostnih sil, a naj bi šlo po besedah talibanov za osebne zamere in sovražnosti.

Afganistanski odposlanec pri Združenih narodih iz časov nekdanje vlade, Nasir Ahmad Andiša, je medtem talibane obtožil načrtnih umorov in ugrabitev.