Govor Gillardove so Avstralci težko pričakovali. Foto: EPA
Govor Gillardove so Avstralci težko pričakovali. Foto: EPA
Rudnik
Avstralci največ naravnih bogastev prodajo Kitajcem. Foto: EPA

"Kar koli bo že prineslo to stoletje, nekaj je jasno - Azija bo znova postala svetovni voditelj. Ne le, da je ta celina neustavljiva, še več, celo povečuje hitrost na poti do tega dosežka," je Gillardova dejala v govoru Avstralija v azijskem stoletju, v katerem je predstavila usmeritev Avstralije v naslednjih letih.

V dokumentu je zapisanih 25 ciljev, ki jih celina "tam spodaj" mora doseči do leta 2025, da bi imela tudi sama koristi od hitrega azijskega gospodarskega razvoja. Eden glavnih je znanje vsaj enega najbolj razširjenih azijskih jezikov - mandarinščine, japonščine, indonezijščine ali hindujščine, in uvedba predmeta o azijski kulturi v osnovne šole.

Z Azijo na višjo stopnjo razvoja
"Dolgo smo menili, da Azija predstavlja grožnjo našemu načinu razvoja, tako v rasnem, vojaškem kot gospodarskem pogledu. Danes se je vse spremenilo, le Azija lahko ponese Avstralijo na višjo stopnjo. Novi val gospodarskega razvoja bo omogočil ogromen azijski srednji razred, ki bo postajal vse premožnejši. Avstralija bo tem novim bogatašem ponudila odlične šole in tehnološko razvito kmetijstvo in industrijo. Več pripadnikov srednjega razreda kot na drugih delih sveta bo zahtevalo dostop do neoporečne in kakovostne hrane in pijače. To je za Avstralijo izjemna priložnost in nanjo moramo biti pripravljeni," je dejala v Sydneyju.

Njena vlada bo v ta namen ustanovila novo ministrstvo za prilagajanje politiki Azije, ki bo skrbelo za reforme na področju izobraževanja, infrastrukture in davkov. Če bo ta politika uspešna, Gillardova že za leto 2013 pričakuje, da bo tretjina avstralskega gospodarstva vezanega na Azijo, kar bo skoraj deset odstotkov več kot lani. S tem se bo zvišal tudi bruto družbeni prihodek na prebivalca.

Krmariti med Washingtonom in Pekingom
Geopolitično se želi Avstralija spretno gibati med svojim vojaškim zaveznikom - ZDA in gospodarskim zaveznikom - Kitajsko. "Imamo zaveznika v Washingtonu in spoštovanje v Pekingu, pa ne le to, pohvalimo se lahko tudi z odprtimi vrati v Džakarti in Delhiju, Tokiu in Seulu. Ne smemo se omejiti le na zrelo ameriško gospodarstvo, izkoristiti moramo ogromne gospodarske premike, ki se dogajajo v naši regiji."

Načrte Gillardove po tesni navezavi na Azijo večina Avstralcev podpira.