Protibetanski protestniki so pozivali k rešitvi za nemirni Tibet. Foto: EPA
Protibetanski protestniki so pozivali k rešitvi za nemirni Tibet. Foto: EPA
Tokrat je za razliko od Pariza ogenj zdržal do konca. Foto: Reuters
Prokitajski in protibetanski protestniki
Ob kitajskih in tibetanskih zastavah ... Foto: EPA
Bakla v Avstraliji

Pot bakle po prestolnici Canberri so sicer pospremile skupine protibetanskih protestnikov, policija pa je aretirala nekaj prokitajskih in protibetanskih podpornikov, ki so se spopadli med sabo.



Avstralski premier Kevin Rudd je pred tem opozoril, da bodo za morebitne nasilne protestnike sledile hude kazni.

Odstranili kitajske varnostnike
Sprli so se tudi avstralski policisti, ki so tekli ob bakli, in spremljajoči kitajski varnostniki.

Avstralska vlada je vztrajala, da bodo plamen zaščitili njeni policisti, in ne "falanga" v modro opravljenih kitajskih varnostnikov, ki potujejo z baklo. Avstralski policisti so morali večkrat povleči tri kitajske varnostnike, ki so hoteli z baklo pobegniti stran od svojih položajev ob nosilcih bakle.

Bakla ob aboridžinskih plesih
Avstralska olimpijska etapa se je sicer začela z aboridžinsko dobrodošlico, mladinska vodja avstralskih staroselcev Tania Major pa je bila prva med 80 nosilci bakle na njeni 16-kilometrski poti okoli prestolnice.

Organizatorji so zaradi varnostnih skrbi pot skrajšali in opustili načrte za tek okoli kitajskega veleposlaništva, kjer so protibetanski protestniki na predvečer bdeli s svečami.

V Sydneyju, avstralskem najbolj naseljenem mestu, so aktivisti v sredo čez reklamni plakat za Coca-Colo - olimpijski sponzor - razvili plakat, ki je pozival Kitajsko k pogovorom z dalajlamo, izganim tibetanskim duhovnim voditeljem.

Ian Thorpe končal štafeto
Okoli 500 policistov je bilo v pripravljenosti, da zaščitijo canbersko etapo bakle, množico pa so od poti ločili z vrsto pregrad. Avstralski premier je opozoril, da bo policija uporabila vse ukrepe zoper nasilnike, da pa z miroljubnimi protesti nima nikakršnih težav.

Čast nositi baklo kot zadnji v štafeti je doletela nekdanjega avstralskega olimpijskega plavalca Iana Thorpa, ki je ob tem dejal, da ne bi smeli poti bakle izpostavljati le po protestih.

V medijih so namreč odmevali protesti in demonstracije, ki so spremljali baklo v Atenah, Londonu, Parizu in San Franciscu, medtem ko so precej mirneje minile etape v drugih mestih, med njimi v Bangkoku na Tajskem in Dar es Salaamu v Tanzaniji.

K. S.

Bakla v Avstraliji