Opazovalci so poročali o številnih nepravilnostih na voliščih. Foto: EPA
Opazovalci so poročali o številnih nepravilnostih na voliščih. Foto: EPA
Čiščenje volilnih skrinjic
Volilne skrinjice na volišču v glavnem mestu Baku so nameščene pod portret nekdanjega predsednika Gajdarja Alijeva. Foto: EPA
Azerbajdžanec na volišču
V Azerbajdžanu lahko volivci svoj glas oddajo na 5.000 voliščih. Foto: Reuters

Predsednik osrednje volilne komisije Mazahir Panahov je sporočil, da je vladajoča stranka osvojila 58 od 125 poslanskih sedežev, največji opozicijski blok Azadlik pa naj bi jih po do zdaj preštetih glasovih dobil samo pet. 33 sedežev so osvojili neodvisni kandidati. Do zdaj so prešteli 28 odstotkov glasov.

Vladajoča stranka je že kmalu po zaprtju volišč razglasila zmago. Trdila je, da si je zagotovila najmanj 75 sedežev. Toliko sedežev je imela v 125-članskem parlamentu tudi doslej. Opozicija in mednarodni opazovalci pa so opozarjali na nepravilnosti pri glasovanju. Sporočili so, da naj bi na voliščih uslužbenci pozivali k oddaji glasov za kandidate stranke Novi Azerbajdžan predsednika Ilhama Alijeva, zaznali pa naj bi celo primere prodaje glasov.

Nekoliko šibkejšo zmago Alijeva so napovedali tudi izidi vzporednih volitev azerbajdžanskih medijev, ki napovedujejo, da naj bi stranka Novi Azerbajdžan v parlamentu zasedla 56 sedežev. Glava opozicijska stranka Azadlik pa naj bi dobila 12 sedežev.

Osrednja volilna komisija v Bakuju trdi, da so volitve potekale nemoteno, udeležba pa naj bi bila 46-odstotna.

Izredno močni notranji minister Ramil Usubov meni, da bi lahko opozicija začela provocirati policijo, zato opozarja, da bodo preprečili vse nezakonite proteste.

V svojo zmago so bile namreč prepričane tudi tri glavne opozicijske stranke, ki so volilne poneverbe pričakovale, zato so za naslednji teden napovedale množične proteste. Kljub temu so analitiki prepričani, da se v Azerbajdžanu ne morejo ponoviti spremembe režima kot na primer v Gruziji in Ukrajini, ko so nastali množični protesti zaradi ponarejenih volitev.

Okoli 4,6 milijona volilnih upravičencev je izbiralo med 2.000 kandidati, med katerimi je predsednikova žena Mehriban Alijev, ki naj bi bila zagotovo izvoljena v parlament. Na volitvah so bili prisotni opazovalci Ovseja, Sveta Evrope in Evropskega parlamenta, ki naj bi podrobnejša poročila o poneverbah, ki so jih zaznali, podali v ponedeljek.

Zahodne države upajo, da domnevne poneverbe na volitvah ne bodo sprožile nemirov in nasilja, saj želijo izkoriščati obsežne zaloge nafte, ki so predvsem ob obali Kaspijskega morja, naslednje leto pa naj bi surova nafta že stekla po na novo zgrajenem naftovodu.

Azerbajdžan leži na južnem Kavkazu, njegova največja težava pa je zelo razširjena korupcija. Predsednik Ilham Alijev, ki je na tem položaju nasledil svojega očeta Gajdarja, je tik pred volitvami sprejel nove ukrepe proti poneverbam na volitvah, ki med drugim predvidevajo tudi namakanje prstov v črnilo, da bi tako preprečili večkratno glasovanje.