Darko Šarić vztraja, da dokazov, ki bi potrdili, da je organiziral tihotapljenje kokaina, ni. Foto: EPA
Darko Šarić vztraja, da dokazov, ki bi potrdili, da je organiziral tihotapljenje kokaina, ni. Foto: EPA
Balkanski kralj kokaina obsojen na 20 let

Goran Soković je bil kot Šarić obsojen na 20 let zapora, Željko Vujanović na 18 let, Rodoljub Radulović, ki je na begu, pa na 11 let in šest mesecev. Tudi preostali obtoženci so obsojeni na zaporne kazni.

Na zatožno klop posebnega beograjskega sodišča je poleg Šarića sedlo še devet obtožencev, devet jih je doseglo dogovor s tožilstvom o priznanju krivde, preostali trije pa so dobili status priče sodelavca.

Olajševalnih okoliščin ni bilo
Tožilstvo je v sklepni besedi sodišču predlagalo, naj Šarića in njegove sodelavce obsodi na maksimalno zaporno kazen, in sicer na od 30 do 40 let zapora. Za tak predlog so se odločili, ker niso našli niti ene olajševalne okoliščine, oteževalnih pa je bilo na pretek. Šarić je vse do konca sojenja vztrajal, da ni dokazov, da je organiziral tihotapljenje kokaina, obtožbe pa so bile po njegovem mnenju zmontirane po nalogu prejšnjih oblasti.

Za priče, ki so sodelovale s tožilstvom, so bile predlagane znatno milejše kazni. Tožilstvo je tako predlagalo, naj Nebojša Joksović ne dobi več kot pol leta zapora, Radan Adamović ne več kot deset mesecev in Draško Vuković ne več kot osem mesecev.

Proces, ki je potekal po šestih združenih obtožnicah proti 36 obtoženim, od katerih jih je 14 še vedno na begu, se je začel oktobra 2009 z aretacijo prvih osumljencev in zaplembo okoli dveh ton kokaina v Urugvaju. Pozneje so proces še razširili.

Glavni organizator trgovine z mamili na Balkanu
43-letni Šarić velja za enega glavnih organizatorjev trgovine z mamili na Balkanu. Slovenski del Šarićevega mamilarskega kartela naj bi vodil Dragan Tošić, ki je eden od obtoženih v zadevi Balkanski bojevnik. Obtoženi bodo sicer na zatožno klop v Sloveniji vnovič sedli jeseni. Večino obtoženih so v prvem sojenju po izločitvi dela dokazov oprostili trgovanja s kokainom, za zapahe so odšli štirje. Poleg 13 v prvo oproščenih bodo na ponovljeno sojenje morali še štirje obsojeni, saj bodo vsem sodili za obtožbe o hudodelskem združevanju.

Balkanski kralj kokaina obsojen na 20 let