Sirske vladne sile niso spustile opazovalcev Združenih narodov do vasi, kjer se je zgodil zadnji pokol. Opazovalci bodo znova poskušali v petek. Foto: EPA
Sirske vladne sile niso spustile opazovalcev Združenih narodov do vasi, kjer se je zgodil zadnji pokol. Opazovalci bodo znova poskušali v petek. Foto: EPA
Opazovalci
V Siriji je trenutno natanko 297 opazovalcev Združenih narodov. Foto: EPA
Sirija: Propad mirovnega načrta
Nov pokol v Siriji razburil svet

Posebni odposlanec Združenih narodov in Arabske lige za Sirijo Kofi Annan je pred poročanjem o položaju v Siriji pred Varnostnim svetom ZN-a v New Yorku potrdil, da je nekdo streljal na opazovalce misije ZN-a, ko so si skušali ogledati prizorišče zadnjega pokola v provinci Hama.

Generalni sekretar ne verjame več Al Asadu
Annan je poročal o izvajanju njegovega mirovnega načrta za končanje nasilja v Siriji, ki traja že 15 mesecev in je zahtevalo več kot 10.000 življenj. Generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun je v nagovoru poudaril, da je Bašar Al Asad ob zadnjih pokolih izgubil vso legitimnost.

"Če se stvari ne spremenijo, bo prihodnost polna surovih povračil, pokolov, sektaškega nasilja in celo popolne državljanske vojne. Vsi Sirci bodo izgubili," svari Annan, ki ni mogel posredovati nobenih spodbudnih novic iz Sirije. "Nasilje se stopnjuje, zlorabe se nadaljujejo. Država je vse bolj razdeljena in radikalizirana. Sosede Sirije so vse bolj zaskrbljene zaradi bojazni o širitvi nasilja," je bil zaskrbljen nekdanji generalni sekretar ZN-a.

Vodja opazovalne misije ZN-a v Siriji general Robert Mood je sporočil, da je več skupin opazovalcev skušalo priti do prizorišča zadnjega pokola. Nekatere je na nadzornih točkah ustavila sirska vojska, druge pa so ustavili civilisti in jih opozarjali, da jim grozi nevarnost, če gredo naprej.

Znova na delu milica Šabiha
Po izpovedih prič pokola so sirske enote v sredo najprej pet ur s topovi obstreljevale območje vasi ll Kubair, nato pa so tja vdrli pripadniki provladne milice Šabiha in pobijali vse po vrsti. Priča je videla ustreljena in zabodena trupla moških, žensk in otrok. Morilci so nato še zažigali hiše. Opozicijska organizacija v izgnanstvu Narodni svet Sirije je sporočila, da je bilo najmanj 78 mrtvih.

Režim sirskega predsednika Bašarja Al Asada zavrača odgovornost in krivdo vali na uporniške skupine. Režim prav tako zagotavlja, da pomaga opazovalcem pri opravljanju njihovega dela. Sirska državna televizija je poročala, da ni bilo nobenega oviranja opazovalcev ZN-a, ki so prišli v omenjeno vas.

Teden dni pred Al Kubairom Hula
Pokol v provinci Hama je sledil pokolu prejšnji teden v vasi Hula v provinci Homs, kjer je umrlo 108 ljudi. Za pokol naj bi bila prav tako odgovorna milica Šabiha. Zaradi tega so zahodne države iz svojih prestolnic izgnale sirske diplomate.

Obsodbe pokola z vsega sveta
Zadnji primer nasilja je iz Turčije obsodila ameriška državna sekretarka Hillary Clinton, ki je Asada obtožila, da je podvojil surovost in sprenevedanje. Po njenih besedah Sirija ne bo nikoli mirna, stabilna in demokratična, dokler Asad ne bo odšel s položaja.

Podobno je v Oslu povedal britanski premier David Cameron, ki je pozval k večji enotnosti mednarodne skupnosti pri osamitvi režima v Damasku. Tudi druge države, ki dejavno podpirajo Asadov režim, morajo po njegovih besedah spoznati, da v tem ni nobene prihodnosti. S tem je mislil na Rusijo in Kitajsko, ki v VS-ju ZN-a onemogočata odločnejše ukrepe proti Asadu. Medtem je tudi uradna Moskva ostro obsodila pokol v provinci Hama, obsodbe nasilja v Siriji pa prihajajo z vsega sveta.

Sirija: Propad mirovnega načrta
Nov pokol v Siriji razburil svet