Predsednik Obama je potrdil zaupanje administracije v obveščevalno agencijo. Foto: EPA
Predsednik Obama je potrdil zaupanje administracije v obveščevalno agencijo. Foto: EPA

Na napakah se učimo. A ker smo jih pripravljeni priznati in se premakniti naprej, sem ponosen, da sem predsednik ZDA, in vi bi morali biti vi ponosni, da ste agentje Cie.

Barack Obama
Barack Obama in Leon Panetta
Direktor Cie Leon Panetta je prvi nagovoril zbrano množico na sedežu Cie v Langleyju in napovedal glavnega gosta, predsednika Baracka Obamo. Foto: EPA
Obama obiskal sedež Cie

Le nekaj dni po tem, ko so v javnost pricurljale podrobnosti o spornih zasliševalskih tehnikah, ki so jih uporabljali agenti ameriške obveščevalne agencije (Cia), je predsednik Obama odpotoval na sedež agencije v Lengley v zvezni državi Virginija.

Obama je ob obisku Cie dejal, da so bili zadnji dnevi težki, a je znova obljubil, da njegova administracija ne bo preganjala tistih uslužbencev Cie, ki so pri zasliševanju terorističnih osumljencev uporabljali sporne metode, ki so jih nekateri strokovnjaki označili za mučenje. Obama je uslužbencem Cie dejal, da jih ZDA nujno potrebujejo za boj proti Al Kaidi in piratom.

Obama se je postavil v bran agenciji in agentom
Predsednik je obljubil, da bo odločno ščitil agencijo, tako kot ščiti ZDA. "Naj vas to, kar se je zgodilo v zadnjih tednih, ne ustavi," je dejal Obama pred množico, ki ga je sprejela z navdušenjem in vzkliki. Obama je povedal, da ni imel nobene druge možnosti, kot da objavi tajne dokumente Busheve administracije, in agente pozval, naj jih morebitne napake iz preteklosti ne ustavijo pri opravljanju svojega dela.

Obama je govoril tudi o spoštovanju dela Cie med Američani in o žrtvah, ki jih morajo sprejeti njihovi agentje. Izrazil je sočutje s tistimi, ki se bojujejo proti sovražnikom ZDA, toda poudaril, da je za nacionalno varnost pomembno, da agencija ne preseže nekaterih moralnih meja.

Dokumenti razkrivajo sporne tehnike
Obamova administracija je prejšnji teden objavila štiri tajne memorandume, v katerih je podrobno opisan pravni zagovor za zasliševalne tehnike uradnikov vladavine Georgea Busha. Eden izmed štirih memorandumov je pokazal, da so Ciini agentje pri zaslišanju samo dveh osumljencev kar 266-krat uporabili sporno tehniko vodnega deskanja, kjer se osumljenec navidezno utaplja.

Cheney: Tehnike so prinesle uspehe
Nekdanji podpredsednik Dick Cheney je dejal, da tehnike zasliševanja niso bile sporne in da so prinesle želene rezultate. Povedal je, da so objavljeni dokumenti razkrili le tehnike in pogostost njihove uporabe, niso pa pokazali, kako uspešne so dejansko bile. Cheney je tako prosil administracijo Baracka Obame, naj objavi tudi dokaze, da so bile tehnike, ki so jih uporabljali agentje Cie uspešne.

B. T.

Na napakah se učimo. A ker smo jih pripravljeni priznati in se premakniti naprej, sem ponosen, da sem predsednik ZDA, in vi bi morali biti vi ponosni, da ste agentje Cie.

Barack Obama
Obama obiskal sedež Cie