Marc Dutroux je sodišče zaprosil, naj mu pusti, da preostanek kazni preživi na svobodi. Foto: EPA
Marc Dutroux je sodišče zaprosil, naj mu pusti, da preostanek kazni preživi na svobodi. Foto: EPA

56-letnega Dutrouxa so leta 2004 obsodili na dosmrtni zapor, potem ko je v 90. letih prejšnjega stoletja ugrabil šest deklic, ki jih je v ujetništvu mučil in spolno zlorabljal. Štiri izmed njih so v ujetništvu umrle.

Dutroux je sodišču pojasnil, da ne predstavlja več nevarnosti, zato je zaprosil za izpustitev v hišni pripor, kjer bi nosil elektronsko zapestnico. Belgijska zakonodaja določa, da lahko obsojeni morilec za predčasno izpustitev zaprosi, potem ko prestane vsaj tretjino kazni, kar v njegovem primeru pomeni 16 let - in to obdobje se bo izteklo 30. aprila letos.

Mati proti izpustitvi
Njegova mati je nekaj ur pred odločitvijo sodišča pozvala, naj ne ugodijo njegovi prošnji po predčasni izpustitvi, saj je prepričana, da bi se lahko zločini ponovili. "Prepričana sem, da bo spet zagrešil enak zločin," je reviji Le Soir Magazine povedala 78-letna Jeannine Dutroux, ki se je tako oglasila prvič po letu 2004, ko so obsodili njenega sina.

"Marc še ni pripravljen na svobodo, saj je še vedno prepričan, da so za njegove zločine krivi drugi," je še povedala mati v intervjuju, ki bi ga sicer morali objaviti v sredo, a so s tokratno izdajo publikacije pohiteli.

Grozljiva narava zločinov
Dutrouxovi zločini so močno šokirali Belgijo, predvsem zaradi njihove grozljive narave, pa tudi zato, ker je belgijska policija obiskala eno izmed zločinčevih hiš, kjer je takrat skrival dve osemletni žrtvi, a ju ni našla. Pozneje so odkrili, da je deklici v kletki izstradal do smrti.