Silviu Berlusconiju so njegovi pomočniki takoj priskočili na pomoč. Foto: Reuters
Silviu Berlusconiju so njegovi pomočniki takoj priskočili na pomoč. Foto: Reuters
Srčni specialist Giuseppe Papaccioli
V svojemu strankarskemu kolegu in srčnemu specialistu Giuseppeju Papaccioliju je Berlusconi prvi hip prepoznal Osamo bin Ladna. Foto: EPA
Silvio Berlusconi in Romano Prodi
Romano Prodi je takoj poklical Berlusconijeve pomočnike in se pozanimal o njegovem zdravju. Foto: EPA

Ob podajanju sklepnega govora na zborovanju mladih privržencev njegove stranke Naprej Italija v bližini Firenc se je 70-letni Berlusconi z zaprtimi očmi zgrudil na tla, z govorniškega odra pa so ga odnesli njegovi kolegi, oskrbel pa ga je njegov osebni zdravnik. Kasneje so ga s helikopterjem odpeljali v bolnišnico, kjer bo ostal na opazovanju zaradi težav s srcem.

Med govorom se je jezil nad zmago levosredinskih strank pod vodstvom Romana Prodija na parlamentarnih volitvah, ko je moral priznati poraz. Na prizorišče dogodka je prišel reševalni avtomobil, vendar si je najbogatejši Italijan hitro opomogel v nekaj minutah. Berlusconi naj bi želel celo nazaj na govorniški oder, a mu je to odsvetoval zdravnik.

Berlusconi že videl bin Ladna
Berlusconijevi pomočniki so hiteli razlagati, da se počuti dobro in omedlevico pripisali jemanju antibiotikov po operaciji kolena in padcu krvnega pritiska. Po njihovih besedah je podobno omedlevico doživel že v preteklosti, zato ni razlogov za skrbi. Njegov osebni zdravnik je zatrdil, da je Berlusconi kljub omedlevici ohranil svoj smisel za humor, saj je ob pregledu srčnega specialista, ki je imel dolgo brado, dejal: "O, moj bog. To je bin Laden."

Prodi mu želi hitro okrevanje
Italijanski premier Romano Prodi, ki je Berlusconija tesno premagal na aprilskih volitvah, je svojemu nekdanjemu tekmecu poslal sporočilo, v katerem je izrazil zaskrbljenost zaradi dogodka. Prodi je prepričan, da gre le za manjšo težavo in je Berlusconiju zaželel hitro okrevanje.

Dogodek je že sprožil ugibanja o Berlusconijevi politični prihodnosti. Od poraza na volitvah je sicer vodja desnosredinske opozicije, vendar se ne pojavlja več tako pogosto v javnosti kot nekoč. Sam je sicer zanikal pisanje nekaterih italijanskih medijev, ki so poročali, da ne bo več vodja desnice na prihodnjih volitvah, kadar koli pač bodo.

Sojenje zaradi goljufij
Prejšnji teden se je proti njemu začelo sojenje zaradi domnevnih goljufij in pranja denarja, sodni proces pa bi se moral nadaljevati v ponedeljek. Berlusconi zanika obtožbe, zaradi katerih mu grozi 12 leta zapora.

G. V.