Berlusconi je lahko zadovoljen: sodišče je izreklo oprostilno sodbo. Foto: EPA
Berlusconi je lahko zadovoljen: sodišče je izreklo oprostilno sodbo. Foto: EPA
Oprostilna sodba za Berlusconija

Berlusconi je bil leta 2013 v primeru, ki je postal znan kot bunga bunga, obsojen na sedem let zapora, lani pa se je na razsodbo uspešno pritožil. Zdaj pa je najvišje italijansko sodišče, kasacijsko sodišče, zavrnilo pritožbo tožilstva, ki je zahtevalo tudi ponovno sojenje. O primeru je odločalo več kot devet ur, končna vsebina razsodbe pa bo objavljena v 90 dneh. Odločitev sodišča omogoča Berlusconiju, da še naprej ostane na čelu svoje stranke Naprej Italija, je poročal BBC.

"Zdaj se lahko končno spet v celoti posvetim politiki," je takoj po razsodbi dejal presrečni 78-letnik. Berlusconijevi odvetniki so po izreku sodbe dejali, da je ta oprostilna sodba zanje velika zmaga in da so zadovoljni. "Gre za dobro premišljeno odločitev, kar je dokazalo deveturno posvetovanje sodnikov pred izrekom," je dejal Berlusconijev odvetnik Franco Coppi.

Privrženci Berlusconijeve stranke Naprej Italija so medtem že napovedali, da bodo zahtevali odškodnino. "Kdo bo Berlusconiju nadomestil trpljenje in politično škodo za vsa ta leta," se je vprašala senatorka stranke Anna Maria Bernini, nekdanja ministrica Stefania Prestigiacomo pa je dejala, da Berlusconija oprostitev kaže, da je bil celoten proces farsa, ki "jo je uprizorilo milansko državno tožilstvo zato, da škoduje Berlusconiju".

Plačevanje spolnih odnosov sta oba zanikala
Berlusconi se je znašel v težavah, ko je izbruhnila afera, v katero je bila vpletena takrat 17-letna plesalka maroškega rodu Karima El Mahroug, znana tudi pod imenom Ruby. Italijanski politik in televizijski mogotec naj bi ji plačal za spolne odnose, kar sta oba zanikala.

Kljub oprostilni sodbi pa Berlusconija čaka še kar nekaj opravkov na sodišču. Oblasti ga tako še vedno preiskujejo v povezavi z domnevnim podkupovanjem prič v primeru bunga bunga, v Neaplju pa mu sodijo zaradi domnevne politične korupcije. Pretekli teden je 78-letni Berlusconi sicer končal družbenokoristno delo v domu za starejše, ki ga je moral opraviti v skladu z obsodbo zaradi davčne utaje.

Oprostilna sodba za Berlusconija