Silvio Berlusconi je pred volitvami obljubljal, da bo opravil s kriminalom. Foto: EPA
Silvio Berlusconi je pred volitvami obljubljal, da bo opravil s kriminalom. Foto: EPA

Kritiki premieru očitajo, da se je zelo resne teme - posilstva - lotil na povsem neprimeren način. Na vprašanje novinarjev o predlogu notranjega ministra, da bi po vrsti brutalnih spolnih napadov na italijanske ulice poslali vojake, je odgovoril: "Poslati bi morali tako veli-ko vojakov, kot je lepih deklet. Menim, da nam to ne bi uspelo."

Na izjavo so se ostro odzvali tudi njegovi politični nasprotniki. Vodja opozicije Walter Veltroni je premiera obtožil "ignoriranja resnosti spolnega nasilja." Ministrica za enakost vlade v senci Vittoria Franco je ogorčena. "Berlusconi bi se moral zadržati in ne govoriti žaljivih stvari o ženskah. Pravzaprav, kar je rekel, je, da če ženske same zapustijo dom, s tem tvegajo posilstvo ali napad, ker je nemogoče našo državo narediti varno." "Dejstvo je, da rabimo tako veliko vojakov, ker je tako veliko grdih moških," pa je pribila desničarska političarka Alessandra Mussolini.

Pozneje je Berlusconi o svoji izjavi meni, da je "kompliment". "Ženske je treba braniti. Spolno nasilje je travma, ki zaznamuje življenje," je dejal.

Berlusconi je bil v preteklosti deležen kritik zaradi izjav o "zagorelosti" predsednika ZDA Baracka Obame in lepoticah desne politične usmeritve, ki da so lepše od kolegic na levici. Medijski mogotec pa se je zaradi hvalisanja o svojih osvajalskih uspehih pri lepoticah moral celo javno opravičiti ženi.

T. V.