Berlusconi je obsodbo pripisal zaroti
Berlusconi je obsodbo pripisal zaroti "levičarskih" sodnikov. Foto: EPA

Nekdanji italijanski premier je bil na začetku avgusta pravnomočno obsojen na štiriletno zaporno kazen, od tega tri leta pogojno, zaradi davčne goljufije v svojem medijskem imperiju Mediaset.

Zaradi splošne amnestije iz leta 2006 je bila kazen že na prvi stopnji znižana na eno leto, vendar Berlusconiju v nobenem primeru ne bi bilo treba v zapor, saj ima zaradi visoke starosti možnost prestajanja v hišnem priporu.

Vseeno bi služenje kazni ogrozilo politično kariero 76-letnega vodje italijanske desnice in mu preprečilo morebitno kandidaturo na naslednjih volitvah.

"Mislim, da bo Berlusconi prej ali slej zaprosil za pomilostitev," je dejal njegov odvetnik Piero Longo, ki je tudi senator Berlusconijeve stranke Ljudstvo svobode, ob tem pa je zavrnil možnost, da bi se nekdanji italijanski premier upokojil iz političnega življenja.

Italijanski predsednik Giorgio Napolitano, ki ima zadnjo besedo pri pomilostitvah, je v torek dejal, da bi morebitno Berlusconijevo prošnjo za pomilostitev obravnaval "objektivno in strogo". Ob tem je Berlusconija in njegovo stranko Ljudstvo svobode pozval, naj spoštujejo pravnomočno sodbo sodišča.

Italijanski mediji so se na veliko razpisali o besedah Napolitana, ki je bil na predsedniški položaj izvoljen s pomočjo Berlusconijevih poslancev. Čeprav je predsednik dejal, da je treba spoštovati zakon, pa ni povsem izključil pomilostitve pod strogimi pogoji.

Pred morebitno pomilostitvijo Berlusconija je sicer že ostro posvaril Beppe Grillo, vodja Petih zvezd, največjega opozicijskega gibanja v Italiji. Predsednik naj raje takoj poda svoj odstop, je dejal.