Berlusconi se bo na volitvah 24. in 25. februarja znova potegoval za premierski položaj. Foto: EPA
Berlusconi se bo na volitvah 24. in 25. februarja znova potegoval za premierski položaj. Foto: EPA

Nekdanji italijanski premier, ki se na februarskih parlamentarnih volitvah poteguje za nov mandat, je v nedeljo na slovesnosti ob dnevu spomina na holokavst v Milanu izjavil, da je Mussolini naredil veliko stvari prav, njegova največja napaka pa je bila po Berlusconijevih besedah njegova rasistična politika.

Berlusconi je še dejal, da Italija ne nosi enake odgovornosti kot Nemčija.

Dan po spornih izjavah je Berlusconi dejal, da njegove besede v nedeljo niso bile spodrsljaj niti ni z njimi skušal pridobiti desničarskih volivcev.

"Jasno sem obsodil Mussolinijeve rasne zakone," je v televizijskem pogovoru poudaril Berlusconi in dodal, da je žrtev predvolilne kampanje. Ob tem je še dejal, da ni boljšega prijatelja Izraela od njega.

Berlusconijeve izjave je ostro kritiziral ustanovitelj stranke Demokratične sredine Massimo Donalgi in dejal, da se nekdanji premier s tovrstnimi besedami vedno bolj približuje madžarskemu premierju Viktorju Orbanu.

Vodja Demokratske stranke Pier Luidgi Bersani je Berlusconiju očital nedostojno vedenje, ker je dan spomina na žrtve holokavsta izkoristil za lovljenje glasov na desnici pred volitvami.