Berlusconi je z napovedjo morebitne kandidature za premierja povzročil zgražanje na levici. Foto: EPA
Berlusconi je z napovedjo morebitne kandidature za premierja povzročil zgražanje na levici. Foto: EPA
Mario Monti
Monti je predsedovanje italijanski vladi prevzel lani, potem ko je moral zaradi številnih pritiskov na račun slabega vodenja države ta položaj zapustiti Berlusconi. Foto: EPA

"Berlusconi je danes izrazil pripravljenost, da se volitev udeleži kot kandidat za premierja. Konec koncev je dobil parlamentarne volitve leta 2008. Kot prvak stranke ima pravico, da vloži kandidaturo," je povedal vodja Berlusconijeve stranke Ljudstvo svobode Angelino Alfano.

Predtem je predsednik tehnične vlade Mario Monti izgubil absolutno večino v parlamentu, potem ko je Ljudstvo svobode zapustilo sejo senata in napovedalo obstrukcijo pri vseh nadaljnjih odločitvah.

S to potezo Monti nima več absolutne večine v zgornjem domu italijanskega parlamenta. Ljudstvo svobode je obstrukcijo v senatu napovedalo kot odziv na izjave ministra za gospodarstvo Corrade Passere, ki je predtem kritiziral napovedi Berlusconija, da bi se lahko znova potegoval za položaj premierja.

Passero je v pogovoru za neko televizijo dejal, da bi bila vrnitev Berlusconija v italijansko politiko škodljiva za državo.

Vodja 128 senatorjev iz Ljudstva svobode Maurizio Gasparri je nato napovedal, da stranka v senatu ne bo več podpirala odločitev Montijeve vlade in se bo pri glasovanjih vzdržala.

Montijevo tehnično vlado sicer podpirata še levosredinska Demokratska stranka in sredinska stranka UDC.

Napolitano: Ni razloga za preplah
Zaradi napovedi obstrukcije je v senatu zavladal preplah, saj je bilo na vrsti glasovanje o ukrepih za spodbude v gospodarstvu, na kar je Monti vezal tudi zaupnico, vendar so bili ukrepi vseeno potrjeni s 127 glasovi za, 17 senatorjev je bilo proti, 23 pa se jih je vzdržalo.

Vseeno je obstrukcija Ljudstva svobode povzročila politično krizo v Italiji. Vodja opozicijske Severne lige Roberto Maroni je že zahteval odstop Montija, ker nima več večine v senatu.

Predsednik države Giorgio Napolitano je nato skušal pomiriti mednarodne finančne trge in jim sporočil, da ne smejo biti zaskrbljeni zaradi naraščajočih političnih napetosti v Italiji.

Napolitano je dejal, da gre za predvolilne politične napetosti, ki bi jih lahko zunaj Italije razumeli brez ustvarjanja preplaha glede institucionalne stabilnosti države.

Parlamentarne volitve v Italiji so napovedane za pomlad prihodnje leto. Največ prahu dviga Berlusconi, ki se še ni natančno izjasnil, ali bo glavni kandidat desne sredine za predsednika vlade.