Berlusconi obtožbe na svoj račun zavrača in jih pripisuje poskusu maščevanja tožilcev. Foto: Reuters
Berlusconi obtožbe na svoj račun zavrača in jih pripisuje poskusu maščevanja tožilcev. Foto: Reuters
Berlusconi na sodišču

Berlusconi naj bi britanskemu odvetniku Millsu plačal 600.000 dolarjev, da bi pričal v njegovo korist v sodnih postopkih zaradi korupcije v 90. letih 20. stoletja. Sodišče v Milanu je Millsa leta 2009 obsodilo na štiri leta in pol zaporne kazni zaradi laganja pod prisego, a je prizivno sodišče v Rimu lani odločilo, da je kazen že zastarala. Berlusconi in Mills zavračata kakršno koli podkupovanje, premier pa vztraja, da se mu želi milansko sodišče maščevati.

Sojenje se bo nadaljevalo 16. maja, ko naj bi pričal tudi nekdanji predsednik Renaultove ekipe v Formuli 1 Flavio Briatore.

Ker je poslanska zbornica potrdila zakon o skrajšanju zastaralnih rokov, zastaranje grozi še dvema sodnima postopkoma, ki tečeta proti Berlusconiju – tako procesu Mills kot procesu Mediaset, v katerem je premier obtožen utaje davkov.

Berlusconijeva ekipa je med odmorom pred sodno palačo delila izseke iz knjige Bruna Vespe Potovanje po drugačni Italiji, v kateri italijanski premier govori tudi o Millsu. "Mills je bil le eden izmed odvetnikov, ki so v tujini občasno delali za Fininvest. Ne spomnim se, da bi ga kdaj spoznal," med drugim piše v knjigi.

"Hvala sodnikom in policiji"
Pred milanskim sodiščem se je zbrala tako skupina Berlusconijevih privržencev kot tudi nasprotnikov. Skupina mladih je pred poslopjem razobesila plakate s slikami tožilcev, sodnikov in odvetnikov, ki so bili žrtve terorističnih organizacij in so se jih spomnili ob dnevu spomina na žrtve terorizma, ki ga danes praznujejo v Italiji. "Hvala sodnikom in policiji, ki so nas zaščitili pred Rdečimi brigadami in pred drugimi nevarnostmi, tudi za ceno lastnega življenja," je pisalo na plakatih.

Berlusconi na sodišču