Pred milansko bolnišnico, kjer okreva Berlusconi, so se zbrali njegovi privrženci. Foto: EPA
Pred milansko bolnišnico, kjer okreva Berlusconi, so se zbrali njegovi privrženci. Foto: EPA
Andrea Mateazzi
Andrea Mateazzi, 29-letni odbojkar iz padove, je v nedeljo kot prvi zadržal napadalca na italijanskega premierja. Foto: EPA
Nočni obiskovalec kalil mir Berlusconiju

Po poročanju policije se je moški iz Torina želel pogovoriti s 73-letnim premierjem, v katerega je v nedeljo na političnem shodu v Milanu duševni bolnik vrgel spominsko repliko milanske katedrale in mu zlomil nos ter izbil dva zoba.
Pri sebi nič, v avtomobilu hokejske palice
Moški je vdrl v bolnišnico v noči na sredo, policija ga je aretirala ob dveh zjutraj. Pri sebi mladenič ni nosil nobenega orožja ali kakšnega nevarnega predmeta, je pa imel v avtomobilu več hokejskih palic.

Medtem so zdravniki prestavili Berluconijev odhod domov, namesto v sredo, naj bi po najnovejši zdravniški oceni 73-letnik zapustil bolnišnico v četrtek.

42-letni napadalec Massimo Tartaglia se je v torek Berlusconiju že opravičil in mu v pismu med drugim napisal, da ne prepozna samega sebe. Tartaglia se trenutno zdravi v psihiatrični bolnišnici.

Oblasti nad sovražne spletne strani
Italijanske oblasti medtem že razmišljajo o izrednih ukrepih, s katerimi bi prepovedale spletne strani, ki spodbujajo sovraštvo do premierja. Vse italijanske politike, tako privržence kot nasprotnike Berlusconija, je osupnila skupina v podporo Tartaglii na priljubljeni spletni strani Facebook, v katero se je včlanilo na desettisoče uporabnikov.

Notranji minister Roberto Maroni je napovedal, da bodo v prihodnje onemogočili dostopanje do takih spletnih strani, saj se bojijo, da bi lahko te povzročile nevarna posnemanja takšnih napadov na politike.

Berlusconi se je iz bolnišnice zahvalil vsem, ki so mu poslali sporočila podpore, in ob tem vse tudi pozval k umirjenosti. "Ljubezen vedno prevlada nad zavistjo in sovraštvom," je na svoji spletni strani napisal Berlusconi, ki so mu med drugim podporo izrazili tudi ruski premier Vladimir Putin, britanski premier Gordon Brown, francoski predsednik Nicolas Sarkozy in nemška kanclerka Angela Merkel.

Nočni obiskovalec kalil mir Berlusconiju