Foto:
Foto:
Vodja stranke UDC Rocco Buttiglione
Se bo Silviu Berlusconiju uspelo izvleči iz tokratne vladne krize?

Krščanski demokrati pod vodstvom nesojenega evropskega komisarja Rocca Buttiglioneja so se za izstop odločili, ker niso zadovoljni s politiko Berlusconija.

Buttiglione je ponudil možnost oblikovanja nove koalicije, v kateri bi imel UDC več moči. Nova koalicija bi vlado vodila do konca mandata, ki se izteče prihodnjo pomlad. Napovedal je tudi nadaljnjo podporo Berlusconijevi vladi v koaliciji, pri čemer bi se poslanci za podporo odločali pri vsakem projektu posebej.

Na ta način se želi UDC izogniti predčasnim parlamentarnim volitvam. UDC ima v vladi štiri ministre, v primeru odhoda v opozicijo pa bi bila Italija še korak bliže predčasnim volitvam.

Nove volitve niso izključene
Berlusconi je dejal, da ne misli spreminjati politike, meni pa tudi, da bodo premostili notranje razlike. V nasprotnem primeru ne izključuje možnosti razpisa novih volitev.

Lokalne volitve vzrok krize
Kriza v italijanski vladi je izbruhnila po porazu koalicije na lokalnih volitvah. Tako je glasovanje o zaupnici vladi že zahtevalo tudi Nacionalno zavezništvo Gianfranca Finnija. Premier naj bi se o najnovejši krizi kmalu posvetoval z italijanskim predsednikom Azegliom Chiampijem.

Možne kombinacije za Berlusconija
Berlusconi lahko zdaj bodisi ohrani koalicijo treh strank (poleg njegove Naprej Italija! jo sestavljajo še Severna liga in Nacionalno zavezništvo) bodisi da začne pogovore z UDC-jem o novi koalicijski pogodbi vseh štirih strank. Lahko pa se odloči tudi za odstop z mesta predsednika vlade, kar bi lahko pomenilo razpis predčasnih parlamentarnih volitev.

Kot najbogatejši Italijan je Berlusconi na čelu zdajšnje koalicije od leta 2001. Njegova vlada drži rekord kot najdlje vladajoča administracija v povojni italijanski zgodovini.