Berlusconi je bil na ustanovnem kongresu prvi govorec. Foto: EPA
Berlusconi je bil na ustanovnem kongresu prvi govorec. Foto: EPA
Silvio Berlusconi in Gianfranco Fini
Gianfranco Fini, danes predsednik poslanske zbornice, je leta 1994 Italijansko socialno gibanje v koaliciji z medijskim mogotcem in s političnim novincem Silviem Berlusconijem popeljal na oblast. Foto: EPA

Nova desnosredinska stranka bo nastala z združitvijo stranke Narodno zavezništvo, ki združuje postfašiste, in gibanjem Naprej Italija premierja Berlusconija. Ta naj bi si želel, da bo nova stranka Ljudstvo svobode (PDL) na evropskih volitvah dosegla tako velik uspeh, ki bi mu morda zagotovil mesto predsednika Evropskega parlamenta. Kongresa se udeležuje skupaj 6.000 delegatov, 3.000 iz stranke Naprej Italija, 1.800 iz Narodnega zavezništva in 700 iz manjših frakcij.

Pot za ustanovitev nove stranke je bila odprta 22. marca, ko se je Narodno zavezništvo pod vodstvom Gianfranca Finija, predsednika poslanske zbornice, uradno razpustilo.

Berlusconi se je nedavno znova osmešil z neprimerno izjavo. Ko so ga vprašali, kako se razlikuje njegov slog vodenja od tistega ameriškega predsednika Baracka Obame, je odgovoril: "Jaz sem bolj bled, tudi zato, ker je že toliko časa preteklo, odkar sem bil zadnjič na soncu. On je tudi privlačnejši, mlajši in višji." Na negativne odzive se je odzval: "Samo imbecili tega ne bi razumeli kot šalo."

Večina glasov na evropskih volitvah?
Združena stranka, ki bo vključevala dve izmed največjih treh desničarskih italijanskih strank, saj bo Severna liga ostala zunaj povezave, se bo po Berlusconijevih napovedih zavzemala za modernizacijo Italije in uresničitev programa vlade do konca njenega mandata. Dodal je, da bodo njeni poslanci pri etičnih vprašanjih glasovali po svoji vesti.

Prvi preizkus za novo stranko bodo volitve v Evropski parlament, ki bodo v Italiji šestega in sedmega junija. Berlusconi na njih pričakuje 51 odstotkov glasov, saj bo desnica nastopila enotno, medtem ko bo levica razdeljena.

A. P.