Foto:
Foto:
Tremonti je že tretji minister, ki je zapustil Berlusconijevo vlado.

Položaj bo začasno prevzel prvi mož italijanske vlade Silvio Berlusconi. Razlog za odstop naj bi tičal v različnih pogledih na gospodarsko politiko, ki naj bi močno ogrožali nadaljnji obstoj koalicije.

Tremonti je član Berlusconijeve stranke Naprej Italija in eden od ključnih ljudi njegovega vladnega kabineta. Je že tretji minister, ki je zapustil Berlusconijevo vlado, njegov odstop pa naj bi še bolj natrgal že sicer rahle vezi med koalicijskimi strankami.

Grožnje Finija
Vodja druge najmočnejše vladne stranke Nacionalno zavezništvo Gianfranco Fini je včeraj zahteval reformo gospodarske politike in večjo vlogo na tem področju.

V nasprotnem primeru je zagrozil z izstopom stranke iz koalicije. Fini je bil že nekaj časa v sporu s Tremontijem, pripisuje pa mu tudi odgovornost za slabo stanje državnega proračuna.

Finančni ministri o primanjkljaju
Do odstopa je prišlo v zelo neprimernem času, saj bodo v ponedeljek finančni ministri EU-ja razpravljali o italijanskem proračunskem primanjkljaju, ki naj bi letos presegel maastrichtsko mejo, ki znaša tri odstotke BDP-ja. Italijanska vlada naj bi sicer zaprosila za prestavitev srečanja, saj je bila današnja seja, na kateri naj bi razpravljala o problemu, zaradi odstopa odpovedana.