Na sodišču v Milanu poteka proti Berlusconiju tudi sodni proces v primeru Ruby. Foto: EPA
Na sodišču v Milanu poteka proti Berlusconiju tudi sodni proces v primeru Ruby. Foto: EPA
Predsednik sodišča Edoardo D'Avossa med prebiranjem razsodbe. Foto: EPA

Kazen so mu znižali skladno z zakonom o amnestiji iz leta 2006, ki ga je sprejela takratna levosredinska vlada, da bi zmanjšala število zapornikov v prenapolnjenih zaporih.

Sodniki so nekdanjega italijanskega premierja obsodili v okviru afere Mediaset. Pritrdili so obtožbam, da je njegovo medijsko podjetje Mediaset pri nakupu pravic za televizijske in filmske pravice v ZDA prirejalo računovodske izkaze, da bi znižalo davčne obveznosti v Italiji. S tem se je Mediaset v 90. letih prejšnjega stoletja izognil plačilu več milijonov evrov davkov.

Predsednik Mediaseta oproščen
Berlusconi je bil sicer eden izmed enajstih obtoženih v aferi. Sodišče je danes oprostilo tri obtožene, tudi njegovega tesnega sodelavca, predsednika Mediaseta Fedeleja Confalonierija, za katerega je tožilec zahteval tri leta in štiri mesece zapora. Še štiri so oprostili zaradi zastaranja kaznivih dejanj.

Ob Berlusconiju pa so obsodili še tri obtožene, tudi ameriškega filmskega producenta Franka Agramo, ki je bil obsojen na tri leta zapora. Sodišče je Berlusconiju in drugim obsojenim še naložilo, da morajo italijanski davčni službi skupno plačati deset milijonov evrov.
Stroga odločitev sodnikov
Sodba še ni pravnomočna, je pa skoraj izključeno, da bi nekdanji premier sploh kdaj prestajal zaporno kazen. Pričakovati je namreč, da se bo na to prvostopenjsko razsodbo pritožil.
Tudi če bi bila na drugi stopnji ta potrjena, se lahko pritoži še na kasacijsko sodišče, ves ta postopek pa lahko traja leta. Glede na Berlusconijevo starost - 76 let - pa tudi ob morebitni potrditvi obsodbe ni pričakovati, da bo šel v zapor.

Prepoved opravljanja javne funkcije je sicer izjemno stroga odločitev sodnikov, katere uresničitev pa je prav tako vezana na dokončno potrditev sodbe. Stroga je sicer tudi prvotno izrečena zaporna kazen, saj je tožilec Fabio De Pasquale zahteval tri leta in osem mesecev zapora.

Berlusconi, ki ga na današnjem izreku obsodbe ni bilo, je sicer na sojenju vse obtožbe zanikal. Njegovi odvetniki pa so razsodbo označili kot "povsem neverjetno".